Erişilebilirlik

Almanya’daki Türkler'den Sandığa Büyük İlgi


Almanya’daki Türkler'den Sandığa Büyük İlgi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

8 Ekim'de başlayan yurt dışı sandıklarında oy kullanma işlemi Pazar akşamı sona erdi. Seçmenlerin seçime katılım oranının 7 Haziran seçimlerini geçerek yüzde 44’e ulaştığı belirtiliyor. Bir milyon 411 seçmenin bulunduğu ve en çok yurt dışı seçmenin yaşadığı Almanya’da oy verenlerin sayısı gümrüklerin dışında 573 bin 748'i buldu ve geçen seçimlere göre yüzde 19 arttı. Bu sayının gümrüklerde kullanılan oylarla 650 bine ulaşması bekleniyor.

Almanya'da 7 Haziran seçimleri için kullanılan oy sayısı gümrükler hariç yaklaşık 482 bin 530 olmuştu. Yaklaşık 130 bin seçmenin bulunduğu başkent Berlin’de ise kullanılan toplam oy sayısı 49 bin 88'e ulaştı. Yüksek Seçim Kurulu yurtdışında daha fazla oy kullanımı sağlamak amacıyla son hafta sonunda oy kullanım süresini uzatmıştı.

Buna göre daha önce saat 10.00'da başlayıp saat 19.00'da sona eren oy verme işlemi saat 09.00'da başlayıp saat 21.00'de sona erecek şekilde değiştirildi. Uygulama sonucunda sandıklara ilginin arttığı ve temsilciliklerinin önünde akşam saatlerinde uzun kuyruklar oluştuğu tespit edildi.

Geçen yıl Cumhurbaşkanlığı ve 7 Haziran’daki seçimden sonra 14 ay içinde üçüncü kez yurtdışında oy kullanan seçmenin sandığa ilgisinin giderek artması sevindirici bir gelişme olarak tanımlanırken, yine de unutulmaması gereken, Almanya ve yurtdışındaki katılım yüzdesinin Türkiye ile kıyasladıkta çok daha az kalması. Uzmanlar sadece Almanya’da kullanılmayan yaklaşık 800 bin oyun, Türkiye’deki seçime yaklaşık yüzde 1,5’luk bir etki yapabileceğini belirterek, katılımın oranın ilerideki seçimlerde artması yönünde girişimlerin şart olduğunu belirtiyorlar.

Bu arada Cumhurbaşkanlığı ve Haziran seçimlerinde medyaya yansıyan oy verme işlemlerleri ile bağlantılı sıkıntıların bu defa daha az olduğu dikkat çekti. Yapılan yorumlarda özellikle ABD, Avusturalya ve İsveç gibi ülkelerde sandıkların sadece konsoloklukların olduğu yerlerde kurulması ve oy kullanabilmek için kısmen yüzlerce kilometre yol gidilmesi gerekliliği eleştirilirken, partilerin yurtdışında yaşayanlara yönelik vaatlerinin cılız kalması da seçimlere ilginin daha yüksek seviyeye gelmemesine neden olarak gösteriliyor.

Gümrük kapılarındaki oy verme işlemi ise 1 Kasım Pazar günü saat 17.00'ye kadar sürecek. Öte yandan oy verme işlemlerinin tamamlanmasından sonra, Almanya'da verilen oylar ve diğer yurtdışı oyları bulundukları mühürlü torbalar ve özel uçaklarla Türkiye'ye taşınacak. ‘Gurbetin Oyları’ adlı sivil toplum kuruluşundan Burcu Dartan-Karagözler, oy sayımının Türkiye'de 1 Kasım Pazar günü kurulan sandıklar kapatıldıktan sonra başlayacağını belirtiyor.

Yurt dışında kullanılan oylar seçimlerde partilerin ülke genelinde aldığı oy oranı ve seçim bölgelerinde çıkardığı milletvekili sayısını etkiliyor. Seçim hesabında önce yüzde 10'lik barajı aşan siyasi partiler belirleniyor. Bu partilerin il seçim kurullarından gelen oy miktarlarına, partilerin yurtdışı ve gümrük kapılarında aldıkları toplam oydan her il seçim çevresine isabet eden oy miktarı ekleniyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG