Erişilebilirlik

Almanya’daki Selefiler’in Lideri Yakalandı


Almanya’da Selefiler’in liderlerinden biri olarak tanımlanan Alman Müslüman Sven Lau, bu sabah düzenlenen operasyon sonrasında polis tarafından tutuklandı. Federal Başsavcılık 35 yaşındaki Lau’nun Mönchengladbach kentinde kendi idaresi altındaki Selefi camide yakalandığını ve Suriye’de bir terör grubuna destek sağlamaktan dolayı tutuklandığını açıkladı. Başsavcılığın açıklamasında, Sven Lau’nun 2013 yılından bu yana Suriye’de etkin olduğu ve bundan kısa süre önce IŞİD’e biat eden Ansar Cephesi adlı radikal İslamcı terör örgütüne destek amacıyla, Almanya’dan Suriye’ye gitmeyi planlayan en az iki cihatçıya aracılık yaptığı, ayrıca en az bir kez Suriye’ye giderek örgüte para taşıdığı ve en az üç termal kameralı dürbün götürdüğünün saptandığı belirtildi.

2010’lu yılların başında gene Mönchengladbach kentinde faaliyet gösteren “Cennete Davet” isimli radikal İslami derneğin başkanı olduğu dönemde de gözaltına alınan, ancak bir süre sonra delil yetersizliğinden serbest bırakılan Lau, Alman istihbarat teşkilatı Anayasayı Koruma Örgütü tarafından Selefiler arasında en ön plana çıkan isimli olarak görülüyor.

Başsavcılık geçen yıl Lau’nun bir ambulans için para topladığını ve binlerce Euro ile birlikte iki kişiyi o aracı kullanmak için ikna ettiğini ve bunları Suriye’ye gönderdiğini öne sürmüş ve soruşturma açmıştı. Sosyal medya üzerinden propaganda çalışmalarına ağırlık veren Lau, ‘Youtube’ üzerinden yayınlanan videolarında cihatçıları desteklediğini reddederken, Selefiler’i terör gruplarına katılmaları için ikna etmediğini de öne sürüyor, aynı zamanda yaptığı provakatif açıklamalar ve eylemlerle tanınıyor. Mayıs 2011’de Usame Bin Ladin’in öldürülmesinin ardından toplu bir anma töreni

gerçekleştirme girişimlerinde bulunan Lau, geçen yıl Eylül ayında ise 'Şeriat Polisi' adı altında sözde polis birliği kurarak, taraftarları ile birlikte üzerinde 'Şeriat Polisi' yazan turuncu yeleklerle Wuppertal kentinde kontrol yapmıştı. Lau ve yandaşları diskotek ve barlar başta olmak üzere sokaklarda karşılaştıkları Müslüman göçmen gençlere ‘İslam’a aykırı olduğu için, içki, kumar, müzik ve seksten uzak durmalarını çağrısı’ yapmışlardı. Almanya’da büyük tepkiye neden olan söz konusu eylemden sonra Wuppertal polisi güç kullanma yetkisinin sadece devlette olduğunu belirterek soruşturma başlatmış, Lau hakkında ise, izinsiz gösteri organize etmekten dolayı dava açılmıştı.

Almanya’da radikal İslamcı akımların kaynağı sayılan Selefilik, son yıllarda ücretsiz Almanca Kur’an dağıtımı gibi kamuoyunun dikkatini çeken etkinliklerle adından söz ettiriyor. Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın verilerine göre 2009 yılında 800 olan Selefiler’in sayısının 2015 yılında 8 bin 350’ye ulaştığı tahmin ediliyor. Selefi dernek ve camilerde Suriye ve Irak’taki terör gruplarına destek sağlandığından ve teröristliğe manevi zemin hazırlandığından şüphelenen güvenlik birimleri, son haftalarda Selefiler’in ülkeye gelen Sünni sığınmacılar arasında yeni taraftarlar toplamaya çalıştığına da dikkat çekiyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG