Erişilebilirlik

Almanya'daki Saldırıya Türk Toplumundan Tepki


BERLİN - Okula giderken bıçaklı saldırıya uğrayan 14 yaşındaki Ece Sarıgül’ün ölümü Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli göçmenleri yasa boğdu. Nedeni anlaşılamayan olaya kamuoyunda tepkiler sürüyor.

Pazartesi sabahı Baden Württenberg eyaletinde bulunan Illerkirchberg adlı kasabada yaşanan olayda Ece Sarıgül ile 13 yaşındaki arkadaşı Nerea M., bıçaklı saldırıya uğramış ve hastaneye kaldırılmıştı.

Ece Sarıgül hayatını kaybederken, yaralı olan Nerea M.’nin tedavisinin ise devam ettiği açıklanmıştı. Polis, olay sonrasında gözaltına alınan Eritreli bir göçmenin olayın zanlısı olarak tutuklandığını açıkladı.

Olay büyük infiale neden olurken, kasabanın yakınındaki Ulm kentinde bulunan cemevinde düzenlenen taziyeye, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen ve Federal Aile Bakanlığı Müsteşarı Ekin Deligöz’ün de aralarında bulunduğu binden fazla kişi katıldı.

Konuşmasında “Sözün bittiği yerdeyiz” diyen Büyükelçi Şen, Ece’nin ölümünün Almanya’daki Türk toplumunu derinden sarstığını söyledi.

Büyükelçi Ahmet Başar Şen, taziye öncesinde Baden-Württemberg Eyalet İçişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Thomas Strobl (CDU) ile saldırının yaşandığı yere giderek çiçek bıraktı.

Sarıgül ailesinin evini de ziyaret eden Şen, Ece’nin acılı annesi Nuray Sarıgül ve babası Mesut Sarıgül’e başsağlığı ve sabır diledi.

Baden Württemberg Eyalet İçişleri Bakanı Thomas Strobl ise, "Bu korkunç eylemi tamamen açıklığa kavuşturacağız. Masum bir çocuğun hayatı bu kadar vahşice alınırken bu saldırı bizi derinden etkiledi. Korkmak ve çocukları okula göndermemek için hiçbir sebep yok" dedi.

Ece Sarıgül’ün cenaze töreni bugün Illenkirchberg Mezarlığı’nda yapıldı.

Eritreli zanlının sicili temiz

Bu arada, polis görgü tanıklarının ifadelerini değerlendirerek soruşturmasını sürdürüyor.

Bir sözcü, bıçakla kendini yaraladığı ve hastaneye kaldırıldığı bildirilen zanlının saldırının nedeni hakkında susma hakkını kullanarak konuşmadığını duyurdu.

Yapılan açıklamada, şüphelinin oturma izni bulunduğu, poliste herhangi bir suçtan dolayı sicil kaydının bulunmadığı, şimdiye kadar sadece bir kez toplu taşıma aracında biletsiz yakalandığı kaydedildi.

Zanlının sığınmacı geçmişi Almanya’da özellikle sosyal medya üzerinden yabancılarla ilgili yoğun tartışmalara neden olmuştu. Illerkirchberg’deki yaşananlara yönelik yorumlarda, yabancı ve sığınmacı karşıtlarının ağır bastığı dikkat çekmişti.

Yapılan yorumlarda, Alman hükümetinin son günlerde gündeme getirdiği yabancılara daha kolay vatandaşlık verilmesi ve Avrupa Birliği ülkeleri dışından kalifiye elemanların ülkeye girişlerindeki engellerin kaldırılması gibi konular yaşanan olayla ilişkilendirirken, muhalefetteki Almanya için Alternatif (AfD) adlı ırkçı partiden çok sayıda siyasetçinin olaydan ötürü Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser’in istifasını istedikleri görüldü. "Bu olay nefret ve kışkırtmaya bir gerekçe ya da vesile olmamalıdır" diyen Baden-Württemberg İçişleri Bakanı Strobl, cinayetin siyasi ya da dinsel bir boyut taşıdığına dair elde bir işaret bulunmadığını belirtti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG