Erişilebilirlik

Almanya'da İslam Konferansı Tartışması Sürüyor


İslam Konferansı ülkede yaşayan yaklaşık dört milyon Müslümanın topluma uyumunda yaşanan problemlerine çözüm yolları geliştirmeyi amaçlıyor

İslam Konferansını içerik ve davetliler konusunda eleştiren Müslümanlar Koordinasyon Konseyi, Konferans'tan çekilme konusunu tartıştı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve dönemin İçişleri Bakanı Wolfgang Schauble tarafından 2006 yılında başlatılan İslam Konferansı ile ülkede yaşayan yaklaşık dört milyon Müslümanın topluma uyumunda yaşanan problemlerine çözüm yolları geliştirmeyi amaçlıyor. Konferans dinlerarası diyalog, okullarda İslam dersi, bazı Müslüman kız öğrencilerin aileleri tarafından yüzme derslerine gönderilmemesi ve cami yapımları gibi değişik konuları ele alıyor.

İslam Konferansı’nın önümüzdeki dönemde nasıl bir yön kazanacağı Alman kamuoyun tarafından yakından izlenen bir konu. Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, bundan bir süre önce İslam Konferansı’nın yeniden yapılandırılacağını açıklamış ve bu kapsamda Milli Görüş’e bağlı İslam Konseyi'ne sadece pasif üyelik teklif edileceğini duyurmuştu. Milli Görüş hakkında Almanya’da çeşitli soruşturmalar yürütülüyor, örgütün bazı üyelerinin yasa dışı yollardan para sağladıkları ve radikal İslamcı grupları destekledikleri öne sürülüyor. Nitekim Federal İçişleri Bakanı, hakkında ciddi ithamlar yapılan, şaibeli bir kuruluşun temsilcileriyle aynı masada oturmak istemediğini belirtmişti. Bunun üzerine Almanya’daki Müslümanların çoğunluğunu temsil eden ve aralarında Milli Görüş’ün de bulunduğu dört büyük Müslüman kuruluşun oluşturduğu Müslümanlar Koordinasyon Kurulu adlı çatı örgütü konferanstan çekilmeyi tartıştı, ancak ortak bir çizgi belirleyemedi ve sonunda bir süre daha katılma kararı aldı. Almanya'da Müslümanlar ve İslamiyetle ilgili konularda hükümete muhatap olmak amacıyla 2007'de kurulan Müslümanlar Koordinasyon Kurulu'nun tüzüğünde yer alan bir madde kurucusu olan dört kuruluşunun birlikte hareket etmeleri gerektiği maddesini içeriyor.

Geride kalan üç yıllık çalışma döneminde bağlayıcı nitelikte kararlar alamadığı için eleştirilen konferansın bu kez gündeminde olan konular arasında Müslümanların Almanya’da dini cemaat olarak tanınması da yer alıyor. İslam Konferansı’nın yeni dönem katılımcılarından Osnabrück Üniversitesi'nde İslami Din Pedagojisi Kürsüsü Başkanı Profesör Bülent Uçar, bununla birlikte din dersi ve imam eğitimi gibi konularda da ilerleme kaydetmeyi amaçladıklarını aktarıyor.
İslam Konferansı çalışma gruplarında alınan tavsiye niteliğindeki kararlar, 17 Mayıs tarihinde gerçekleşecek bir zirvede karara bağlanacak. Gözlemciler, bu tarihdeki zirvenin İslam Konferansı’nın geleceği ve inandırıcılığı açısından belirleyici nitelikte olacağını belirtiyorlar.

XS
SM
MD
LG