Erişilebilirlik

Almanya'da Zorunlu Asgari Ücret Beklentisi


Federal Meclis'e sunulan yasanın 2015'de yürürlüğe girmesiyle hizmet sektöründe düşük ücretle çalışan Türk kökenli göçmenlerin işyerlerini kaybedebilecekleri öne sürülüyor

BERLİN- Almanya'da geçen sonbaharda Hıristiyan Birlik CDU/CSU ve Sosyal Demokrat Parti SPD arasında 7 hafta süren koalisyon müzakerelerinde en çetin tartışılan konulardan biri SPD’nin arzuladığı zorunlu yasal asgari ücret oldu.
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00
Linki indirmek için

Birlik Partileri’nin ilk başta karşı çıktığı asgari ücret konusunda SPD istediğini kabul ettirdi ve ilgili bir kanunun çıkarılacağı ‘Koalisyon Sözleşmesi’nde yer aldı. AB’nin en büyük ekonomisi olan Almanya’da şimdiye kadar zorunlu yasal asgari ücret uygulanmaması yıllardır sendikalar ve muhalefet partileri tarafından eleştiriliyordu.

Başbakan Merkel ve hükümeti de uzun süren tartışmalardan sonra asgari ücret yasa tasarısını kabul etti ve geçen hafta sonunda oylama için Federal Meclis’e sundu. Ülke çapında asgari ücret saati 8,5 Euro olarak 1 Ocak 2015’den itibaren yürürlüğe girecek.

Yasanın yürürlüğe girmesiyle halihazırda 8,5 Euro’nun altında çalışan yaklaşık 3,7 milyon kişi bu kanundan yararlanabilecek. Uzlaşmaya göre, meslek eğitimi olmayan 18 yaşının altındakiler ve meslek eğitimi kapsamında staj yapanlar, asgari ücret uygulamasının dışında tutuldu.

Yasa tasarısına göre asgari ücrete aykırı hareket eden işverenler, 500 bin Euro’ya kadar para cezasına çaptırılabilecek. SPD’nin yanısıra muhalefet partileri ve sendikalar varılan uzlaşıyı olumlu olarak değerlendirirken, işveren kesiminin ve ekonomi uzmanlarının eleştirileri ve uyarıları sürüyor.

Bazı uzmanlar, asgari ücretin yasallaşması sonrasında Almanya’daki işyerlerinin rekabet gücünün düşeceği, küresel boyutta kan kaybeceği ve en az 900 bin kişinin işsiz kalacağını savunuyor.

Türk Alman İşadamları Derneği’nden Bahattin Kaya asgari ücret uygulamasının Türkiye kökenli göçmenlerin yoğun olarak çalıştığı hizmet sektörlerini de etkileyeceğini, özellikle şimdiye dek kalifiye olmadan düşük ücretle çalışanların işyerlerini kaybedebileceklerini belirtiyor.

Çoğunluğu Türkler tarafından işletilen berber ve kuaförlerde şimdiye dek ortalama 6 Euro ücret ödenirken, döner büfelerde, marketlerde kısmen 4 Euro saat ücreti veriliyor. Alman iş piyasasında dengeleri değiştirecek asgari ücret yasa tasarısının temmuz ayında Federal Meclis’e gelmesi ve yaz tatilinden sonra da yasalaşması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG