Erişilebilirlik

Almanya'da Yeni Türk Partisi


Almanya'da Yeni Türk Partisi
Almanya'da Yeni Türk Partisi

Uyum tartışmaları, Türkler ve İslam, Almanya gündeminin aylardır ilk sıralarında yer alan bir konu. Federal Merkez Bankası Yönetim Kurulu eski üyesi Thilo Sarrazin’in Türkleri ve diğer Müslümanları hedef alan ve Alman kamuoyunda büyük ilgi görerek, 1,5 milyon satan ‚Almanya kendini yok ediyor’ adlı kitabıyla fitillenen tartışmalar, ülkedeki Türkleri genelleştiren ve dışlayan bir çizgide sürdürülüyor. Siyasi partilerin büyük bir bölümün de popülist sağ söylemleri üstlenmesi ve kamuoyu araştırmalarında Türk ve İslam karşıtı olanların oranının çığ gibi büyümesi ülkede yaşayan Türk kökenlileri tedirgin ederken, politik yelpazede ise yeni bir oluşum Türk göçmen kökenliler adına siyasete yeni bir soluk getirmeyi amaçlıyor. Yaklaşık 60 kişinin birlikte yaşama geçirdiği Bremen Türk Partisi, daha önce Almanya’da kurulan göçmen ağırlıklı partilere kıyasla sadece Türkleri temsil etmesiyle dikkati çekiyor. Alman medyasında büyük ilgi gören partinin başkanı 38 yaşındaki işadamı Levent Albayrak, Sarrazin’in kitabı sonrası oluşan atmosfere tepki amacıyla bir araya geldiklerini belirtiyor. Partinin kurucuları arasında akademisyenler ve serbest meslek sahipleri ağır basarken, Albayrak mevcut siyasi partilerin göçmenlerin sorununu çözemediğini belirterek, kendilerinin buna talip olduğunu savunuyor.

Bremen Türk Partisi’nin yöneticileri çalışmalarını sadece Türklerin uyumu ile bağlantılı eğitim, meslek edinme, yabancı düşmanlığı ve inanç konularına odaklanma ve diğer siyasi ve sosyal konulara yönelmeme kararı aldı. Parti başkanı Albayrak, hedef seçmen kitlesinin başta Türkler olmak üzere tüm göçmenler olduğunu ifade ediyor.

Levent Albayrak, diğer partilerde aktif Türk kökenli milletvekilleri ve siyasetçilerin üyesi oldukları partinin programı ve sınırları çerçevesinde kaldıkları için göçmenlerin sorunlarına yeterli verime ulaşmadıklarını öne sürüyor ve ‘bizim derdimizden sadece biz anlarız’ diyor.

Türk Partisi’nin kurulması Alman medyasında genelde olumsuz yankı buldu. Haber ve yorumlarda, göçmenlerle ilgili sorunların göçmenlerin kendi aralarında kalarak çözülemeyeceği görüşü ağır basarken, etnik köken temel alınarak bir siyasi parti kurulmasının ‘politik bir hata’ olduğu ve uyum sürecine zarar vereceği ifade edildi. Bremen Türk Partisi Bremen'de önümüzdeki Mayıs ayında yapılacak eyalet meclisi seçimlerine katılacak. 500 bin seçmenin bulunduğu Bremen eyaletinde seçmen konumunda toplam 20 bin Türk yaşıyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG