Erişilebilirlik

Almanya'da Yeni Hükümet Beklentisi


Başbakan Angela Merkel Alman parlamentosunda oyunu kullanırken
Başbakan Angela Merkel Alman parlamentosunda oyunu kullanırken
Almanya'da genel seçimler gelecek yıl Eylül yada Ekim ayında yapılacak. Berlin’in siyasi koridorlarında hemen hemen hiç kimse üç yıldır iktidarda olan Hıristiyan Birlik partileri ve Hür Demokrat FDP’nin oluşturduğu koalisyonla yola devam edilebileceğine inanmıyor.

Geride kalan dönemde bir krizden diğerine sürüklenerek ayakta kalabilen ve sanki her an sona erecekmiş intiba bırakan koalisyon bugünlerde de karşılıklı suçlamalara ve ortaklığı bitirme tehditlerine sahne oluyor. FDP nitekim son olarak Birlik Partileri'nin çocuklarını yuvaya göndermeyerek evde bakmak isteyen ailelere vermek istediği ‘bakım parası' uygulamasıyla ilgili yasa taslağını kabul etmeyeceğini, bu konuda geri adım atmayacağını ve gerekirse koalisyonu sona erdireceğini açıkladı.

Gerçi siyasi gözlemciler karşılıklı atışmalara rağmen hükümetin kalan 11 ayda ayakta kalacağından yola çıkıyor, ancak siyasi yorumcular ve kamuoyu 2013 sonbaharında sandıktan siyasi çizgisi daha net olan bir hükümet arzuluyor ve Hristiyan Birlik Partileri ile Sosyal Demokrat Parti'den oluşacak bir koalisyonun kurulmasını istiyor.

SPD’nin 2013 federal seçimlere Başbakan adayı olarak göndereceği isim geçen Cuma belli oldu. Merkel’in seçimdeki rakibi eski Maliye Bakanı Peer Steinbrück olacak. Steinbrück SPD'nin mali politikalara konusunda en önemli uzmanı olarak tanınıyor. 65 yaşındaki SPD’li siyasetçi ülkenin en kalabalık eyaleti olan Kuzey Ren Vestfalya’da başbakanlık yapmıştı. Steinbrück ve Sosyal Demokrat SPD, Yeşiller ile bir koalisyon hükümeti kurmayı amaçladığını her fırsatta savunuyor, fakat kamuoyu yoklamalarına göre SPD’nin koalisyonun küçük ortağı olarak Hıristiyan Demokratlarla hükümeti oluşturma ihtimali ağır basıyor.

Bu arada Yeşiller Partisi’nin lider adayları için yarış başladı. Alman siyasetinde Yeşiller bir ilki gerçekleştirilecek ve liste başı seçime girecek adaylarını parti üyelerine, yani tabanına seçtirecek. En az biri kadın olacak iki lider adayı için partinin eşbaşkanı Claudia Roth’un yanı sıra bazıları şimdiye kadar politik sahnelerde tanınmayan parti üyelerinden toplam 15 aday yarışacak.
Yaklaşık 60 bin üyesi olan Yeşillerin en geç Kasım ayında bir netice elde etmesi bekleniyor. Partinin Eşbaşkanı Cem Özdemir, partinin adaylarını tabanın belirlemesini çok daha demokratik bir yol olarak tanımlıyor.

Bu arada Cem Özdemir, Federal Meclis seçimleri için Baden- Württemberg Eyaleti’nin başkenti Stuttgart’tan partisinin doğrudan adayı seçildi. Özdemir parti eşbaşkanlığına seçildikten sonra bir önceki genel seçimlerde milletvekili seçilememiş ve parlamento dışında kalmıştı.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG