Erişilebilirlik

Almanya’da Yeni Göçmen Yasası Kabul Edildi


Almanya’da Yeni Göçmen Yasası Kabul Edildi
Almanya’da Yeni Göçmen Yasası Kabul Edildi

Başbakan Angela Merkel hükümetinin hazırladığı ve zoraki evlilikten, oturma iznine kadar birçok konuda sertleştirilmiş yaptırımlar içeren yeni yabancılar yasa tasarısı Alman Meclisi’nde kabul edildi.

Federal Meclis’te muhafazakar Birlik Partileri ve liberal FDP koalisyonunun çoğunluğuyla kabul edilen yeni yabancılar yasasının olumlu yanı, Almanya’da özellikle Türk göçmenler arasında çok sık yaşanan zorla evliliğin engellenmesi yönünde yapılan değişiklikler.

Yasa Almanya'da kız veya erkek evlatlarını zorla evlendirenlere ve başkalarını da istemedikleri biriyle evlenmeye zorlayanlara beş yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Bu kapsamda zorla evlendirilerek, Almanya dışında yaşamaya yönlendirilen kişilere de, 10 yıl içinde Almanya'ya geri dönme imkanı sağlanması da bundan sonra mümkün. Yeni yasada eşlerden bağımsız oturma izni verilme süresinin ise iki yıldan üç yıla yükseltilmesi de öngörüldü. Kadın hakları örgütleri ve Türk derneklerinin büyük bölümü bu değişikliği gerekli ve bu durumda olan genç kızlar için çok önemli olarak tanımlıyor.

Uyum sağlamakta zorluk çeken göçmenlere yönelik yaptırımların sertleştirilmesi ise tepki buluyor. En çok tepki çeken maddelerinden biri oturma izninin uzatılması için Almanca şartının aranması. Yetkililerin oturma iznini uzatmadan önce, göçmen kişinin Almanca öğrendiğini kanıtlaması öngörülüyor. Yasaya göre AB ülkeleri dışından gelen ve uyum kursuna katılması zorunlu göçmenlere bundan sonra eğer bu yükümlülüğünü yerine getirmiyorlarsa, oturma izni en fazla bir yıllık bir süre için verilecek. Bu değişiklerle yabancılar hukukunun sertleştirildiğini savunan uzmanlar özellikle Türklerin etkileneceğini, eğitim düzeyi düşük, çocuklu, yaşı ilerlemiş kişilerin cezalandırıldığını savunuyorlar.

Öte yandan ‘Liljeberg Research International’ adlı araştırma kuruluşu tarafından Almanya'da yaşayan 1003 Türk kökenli arasında yapılan bir araştırmaya göre, Türk göçmenlerin sadece %18'inin bu ülkeyi vatanı olarak kabul ettiğinin ortaya çıkması büyük yankı yaptı. Araştırmaya göre, Türklerin %40'ı hem Türkiye'yi, hem de Almanya'yı, %39'u Türkiye'yi, %18'i de Almanya'yı vatan olarak tanımlıyor. Araştırmada, Türklerin % 47'sinin Türkiye'ye dönmek istediği ve % 35'inin de Türkiye'de iyi bir iş bulabileceğine inandığı belirtildi.

Araştırma Türklerin %42’sinin Almanya’da görünüş yada kökenlerinden dolayı en az bir kez hakarete maruz kaldığını ortaya koyarken, İslam dinine inanmalarından dolayı hakarete uğradıklarını söyleyenlerin oranı ise % 24. Araştırmaya katılanların %69'u İslamiyet'i tek gerçek din olarak tanımlarken, her 2 Türk'ten biri de Almanya'da daha fazla cami kurulmasını talep ediyor. Almanya’da 3000 civarında camii bulunuyor.



XS
SM
MD
LG