Erişilebilirlik

Almanya'da Yaşlılıkta Yoksulluk Tehlikesi


Almanya, son iki yılda birçok AB ülkesini derinden sarsan, hatta iflasın eşiğine getiren ekonomik krizden etkilenmeyen tek ülke gibi görünüyor. Fakat son haftalarda gündeme gelen bazı haberler krizin yavaş yavaş Almanya'ya da geldiğini ve özellikle dar gelirli vatandaşları etkileyeceğini gösteriyor. Alman Sanayiciler Birliği 2013 yılında büyüme hızının en fazla yüzde bir olacağını tahmin ediyor, Başbakan Angela Merkel de hafif bir duraklama olabileceği görüşünde. Orta ve uzun vadeli tahminler ise Almanya’daki sosyal sistemi tehdit eder nitelikte. Federal hükümet ve uzmanlar, şu andaki sosyal finansman sistemini sürdürmenin imkansız olduğunu, nitekim 2020’li yıllardan itibaren emekli aylıklarının düşeceğini ve aylıkların şimdi sahip olunan yaşam standardını sürdürmeye yeterli olmayacağını açık bir şekilde dile getiriyor.

Yoksulluk tehlikesi ve sosyal devlet yapısında kaçınılmaz değişimler Almanya’daki Türk kökenli göçmenler arasında tedirginliğe yol açıyor. Federal Ekonomi Bakanlığı'nın güncel bir raporuna göre şu anda bile 10 haneden 4’ü, emeklilik maaşları ile masraflarını karşılayamıyor. Rapora göre alt gelir grubunda olan Türk göçmenlerle, kalifiye olmayan ya da eğitimsiz Türk gençlerini yaşlılıklarında yoksulluk bekliyor. İstatistik verilere göre kalifiye olmayan ve maaşı daha yüksek işlerde çalışan Alman erkekler emekli olduktan sonra 1057 Euro emekli maaşı alıyor, Türk erkeklerde bu rakam 703 Euro, kadınlarda durum daha da dramatik, Alman kadınların eline geçen emekli maaşı 528 Euro, Türk kadınların ortalama gelir seviyesi 356 Euro.

Türkiye ve Uyum Araştırmaları Vakfı'ndan Cem Şentürk bu durumun daha da kötüleşmesini engellemek için acil önlemler alınmasını istiyor.

Resmi verilere göre, Almanya’daki yaklaşık 21 milyon emeklinin yüzde 10’u yoksul, ülkede 950 Euro olarak tanımlanan yoksulluk sınırının altında yaşayan Türk emeklilerin oranı ise yüzde 30 olarak tanımlanıyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’da genç nüfusun azalmasına paralel olarak emekli sandığına ödenen primlerin düşmesi sonucunda Almanya’da emekli yoksulların oranının daha artacağını açıkladı. Siyasi gözlemciler, emekli sandığından aldığı maaşın yanında devletten sosyal yardıma ihtiyaç duyanlarla, emeklilerin genel sorunlarının önümüzdeki yıl yapılacak genel seçimlerde ana konulardan biri olacağından yola çıkıyor. Nitekim Sosyal Demokrat SPD, gelecek yıl iktidara gelmeleri halinde emeklilik yaşını 67’den 65’e düşürmeyi hedeflediğini açıkladı.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG