Erişilebilirlik

Almanya'da Yabancı Düşmanlığı Artıyor


Almnya'da ırkçı Neonazilerin düzenlediği bir gösteri
Almnya'da ırkçı Neonazilerin düzenlediği bir gösteri
BERLİN- Almanya’da politikacılar aşırı sağın önünün nasıl kesileceğini tartışadursun, ülkede yabancıları hedef alan şiddet olayları sürmeye devam ediyor.

Nitekim 2013’de aşırı sağ ideoloji ve yabancı düşmanlığının izlerini taşıyan suçlarla ilgili rakamlar gene tüyler ürpetici bir boyutta.
Alman hükümetinin verilerine göre 2013 yılında en az 11 bin 761 aşırı sağcı motifli suç işlendi. Adam yaralama ve öldürmeye teşebbüs gibi doğrudan şiddet içeren suçların oranı yüzde 15 artarak 574'e ulaştı, bu olaylarda en az 561 kişi yaralandı.

Federal İçişleri Bakanlığı, bundan kısa bir süre önce ülkede aşırı sağcılar tarafından işlenen cinayetlerin sayısının bugüne kadar bilinenin çok üzerinde olabileceğini bildirerek, 1990-2011 yıllarında aydınlatılamayan 746'sı ölümle sonuçlanan toplam 3300 saldırı ve saldırı girişimini yeniden incelemeye almıştı.

Polis kayıtlarına göre, Almanya’ya gelen mültecilerin geçici olarak barındıkları binalara yapılan saldırıların sayısı iki kat arttı, neonaziler 2013 yılında toplam 42 mülteci yurduna saldırı düzenlendi.
Uzmanlar eldeki tüm sayı ve dosyaların değerlendirilmesinden sonra aşırı sağcıların karıştığı olayların kesin sayısının 18 bine ulaşabileceğinden yola çıkıyor. 2012 yılında geçici suç vakası sayısı önce 11 bin 660 olarak bildirilmiş, ancak sonradan 17 binin üzerinde olduğu saptanmıştı. Federal İçişleri Bakanlığı, aşırı sağcı ve ırkçı saldırılarla ile bağlantılı kesin rakamları önümüzdeki Mart ayında yayınlayacağı bir raporla kamuoyuna duyuracak.

Öte yandan Hamburg’ta geçen Çarşamba Pakistanlı genç anne ve iki çocuğunun öldüğü mülteci yurdundaki yangının merdivenlerdeki bebek arabalarının tutuşturulması sonucu kundaklama ile kasten çıkartıldığı anlaşıldı.
Afgan ve Pakistan kökenli sığınmacıların yerleştirildiği binadaki yangında 27 kişi de yaralanmıştı. Yangın sonrası inceleme başlatan yetkililer kundaklamayı kimin yapmış olabileceği konusunda daha kesin bir açıklama yapmadı.

Ocak ayı başında Hamburg’da çok sayıda Türkiye kökenli göçmenin oturduğu Billstedt semtinde birçok araba ateşe verilmişti. Kasım ayında ise Türk işletmecilerin bulunduğu bir depoda çıkan yangında dört işyeri tamamen yanmış, failleri saptanamayan olayda büyük maddi hasar olmuştu.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG