Erişilebilirlik

Almanya'da Willy Brandt Anılıyor


Willy Brandt (sağda) 1964'de Berlin'de dört yıl sonra ABD başkan adayı iken öldürülen Robert Kennedy ile
Willy Brandt (sağda) 1964'de Berlin'de dört yıl sonra ABD başkan adayı iken öldürülen Robert Kennedy ile
Almanya yakın tarihinin siyaset sahnesinde en önemli isimlerinden biri olan Willy Brandt’ı anıyor. Sosyal demokratik politikaların özellikle Avrupa ülkelerinde olmak üzere en başarılı dönemi olan 1970’li yıllarda Alman siyasetine yön veren ve dünyadaki diğer sosyal demokrat liderleri de örnek sayılan Willy Brandt yaşasaydı bugün 100 yaşında olacaktı.

1969 - 1974 yılları arasında o zamanki Batı Almanya’nın başbakanlığını, 1964- 1987 gibi rekor bir sürede ise Alman Sosyal Demokrat Partisi SPD’nin genel başkanlığını yapan Brandt, Soğuk Savaşı’n keskin yıllarında, sosyal demokrasiyi, marksizm ile kapitalizme alternatif üçüncü bir yol olarak tanımlayarak, sosyal devlet ve sosyal refah modelini yaşama geçiren politikacı olarak biliniyor.

1930’lu yıllarda gençlik döneminde sosyal demokrat olması nedeniyle Nasyonalsosyalistlerden kaçmak zorunda kalan, bu yüzden ismini değiştirip Norveç'e sığınan Brandt, 2. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar orada yaşadı ve Norveç Ordusu’na katılarak Nasyonalsosyalistlere karşı savaştı.

Savaş sonrası döndüğü Almanya'da SPD’nin yeniden oluşmasında belirleyici rol üstlenen Brandt, 1959 yılında SPD programından ‘proletarya diktatoryası’ kavramınının çıkarılmasını sağladı. 1957 yılında Batı Berlin’in belediye başkanı seçildi, Berlin Duvarı da 1961 yılında Brandt bu görevdeyken örüldü.

Ancak Brandt Soğuk Savaş’ın sert rüzgarlarının estiği ve Almanya’nın ikiye bölündüğü bu dönemde ‘çatışma yerine barış’ teziyle başta eski Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği olmak üzere Doğu Avrupa'nın sosyalist ülkeleri ile ilişkileri geliştirmek amacıyla, ‘Doğu Politikası’ olarak bilinen politikanın mimarı da oldu.

Brandt, 1970’te Varşova’da Polonyalı Yahudiler anısına dikilen anıt önünde diz çökerek tarih sayfalarına geçti. Uzun yıllar SPD üyesi olan Federal Meclis eski milletvekillerinden Prof. Hakkı Keskin, Willy Brandt’ı 1970li yıllarda siyasete atılmasının nedeni olarak tanımlıyor.

Profesör Keskin, Brandt’ın CHP’nin eski liderlerinden Bülent Ecevit’le de çok yakın bir dostluğu olduğunu belirtiyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:41 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG