Erişilebilirlik

Almanya'da Üç Gün Yas


Düşen uçaktaki ölen Alman lise öğrencilerinin arkadaşları okul binası önünde kucaklaşırken
Düşen uçaktaki ölen Alman lise öğrencilerinin arkadaşları okul binası önünde kucaklaşırken

Fransa'da düşen Germanwings uçağındaki tek Türk kökenli yolcunun kimliği Henkel firmasında üst düzey yönetici olan 50 yaşındaki Muradiye Lohmann olarak açıklanırken 144 yolcudan 72'sinin Alman pasaportu taşıdığı bildirildi

Germanwings havayollarına ait yolcu uçağının Fransa Alpleri'nde düşmesi Almanya’yı tam anlamıyla yasa boğdu. Ülkede İçişleri Bakanlığı'nın talimatıyla tüm kamu binalarında bayraklar Cuma gününe kadar geçerli olmak üzere yarıya indirildi.

Birçok gazete ‘Kara gün’, ‘Alplerde büyük trajedi’, ‘Avrupa yasta’ gibi manşetlerle çıktı. Televizyon programları dünden bu yana özel yayınlarla olayın yaşandığı bölgeden canlı bağlantılarla gelişmeleri aktarırken, kazada yaşamını yitirenler Perşembe günü haftalık olağan oturum öncesi Federal Meclis'te de anılacak.

Lufthansa Havayollarına ait Germanwings şirketinin Airbus A320 tipi uçağı Salı sabahı Barselona'dan havalandıktan yaklaşık bir saat sonra Fransa Alpleri'nde düşmüştü. Uçakta ikisi bebek 144 yolcu ve 6 mürettebat bulunuyordu. Uçaktaki yolcuların 72’si Alman pasaportuna sahipti.

İlk haberlerde 67 Alman vatandaşından bahsedilmişti. Kazadan kurtulan olmazken, Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki Haltern kasabasından öğrenci değişimi projesi kapsamında İspanya’ya giden 16 öğrenci ve 2 öğretmenin de bulunduğu haberi Almanya’daki üzüntüyü daha da derinleştirdi. Okul önünde toplanan öğrenciler ve veliler hayatlarını kaybedenleri mumlar yakarak andılar. Bu arada konuyla ilgili ilk haberlerin aksine, uçakta sadece bir Türk kökenli yolcunun bulunduğu açıklandı.

Kazanın ardından İspanyol medyasına dayandırılan haberlerde uçakta 39 Türk yolcunun olduğu iddia edilmişti. Konuyla ilgili açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa'daki uçak kazasında 50 yaşındaki Muradiye Lohman adlı kadının hayatını kaybettiğini bildirdi. Aldığımız bilgilere göre, ailesi Kayserili olan Muradiye Lohmann, 1977 yılında Çelik ailesinde yedi kardeşin beşincisi olarak Mülheim an der Ruhr adlı kentte dünyaya geldi. Eğitimini tamamladıktan sonra, iş dünyasına giren Lohmann, sabun ve kozmetik ürünleri ile tanınan Henkel firmasında üst düzey yönetici olarak çalışıyordu.

Öte yandan Germanwings yetkilileri Çarşamba günü planlanan toplam 40 uçuşu iptal etti. Konuyla ilgili şirket tarafından yapılan resmi açıklamaya göre, pilotların olayla ilgili üzüntülerinden dolayı uçmak istemedikleri belirtilirken, Der Spiegel dergisi ise, mürettebatın kişisel sorunlarından dolayı değil, Fransa’da düşen uçağın teknik sebeplerden arızanlandığını düşündüklerini ve söz konusu uçağın ‘Nose Landing Door’ olarak adlandırılan ve uçağın gövdesinde bulunan bir kapısında sorun yaşandığını öne sürdüklerini iddia etti.

Alman basınında konuyla ilgili çıkan bazı haber ve analizlerde uçağın nasıl ve neden düştüğü ile ilgili olarak herhangi bir ipucu olmasa da, facianın bir terör saldırısı olabileceği ihtimaline yer verildi. Kaptan pilotun ‘May day’ olarak bilinen imdat çağrısı göndermemesi ve inişe geçtiği andan, yere çakıldığı ana kadar irtifa kaybederek ama dümdüz uçmayı sürdürmesi çeşitli yorumlara neden olurken, Başbakan Merkel dünkü ilk açıklamasında uçağın düşmesinin nedeni ile ilgili her tür spekülasyondan kaçınılmasını istemişti.

Germanwings yolcu uçağının dağlık bir alanda bulunan enkaz çalışmaları bu sabah tekrardan başladı. Kara kutulardan birinin dün bulunduğu açıklanmıştı. Olay yerinde Alman uzmanlar Fransız ekiplerle birlikte çalışıyor. Dün tüm programını iptal eden Almanya Başbakanı Merkel de bugün Fransa Cumhurbaşkanı François Mitterrand ve İspanya Başbakanı Mariano Rajoy‘la birlikte kaza yerine gidecek.

Uçağın düştüğü bölgede arama-kurtarma çalışmaları hakkında bilgi alacak olan Merkel, Berlin’den ayrılmadan Haltern kasabasının belediye başkanını arayarak, kazada yazamını yitiren öğrencilerin yakınlarına başsağlığı diledi. Merkel, ‘Almanya, kazada yakınlarını kaybeden herkezle birlikte yas tutuyor. Elimizden gelen tüm yardımları eksiksiz yapacağız.’ dedi. Resmi ziyaret için Peru'da bulunan Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck haberin ardından Güney Amerika ziyaretini yarıda keserek Almanya’ya geri döndü.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG