Erişilebilirlik

Almanya'da Türk Kökenli Milletvekili: Özcan Mutlu


Almanya'da Türk Kökenli Milletvekili: Özcan Mutlu
Almanya'da Türk Kökenli Milletvekili: Özcan Mutlu

Almanya’daki Türk kökenli siyasetçilerin parlamentolarda temsil edilmesinin önünü açan parti Yeşiller oldu. 1994 yılında Cem Özdemir Federal Parlamento’da ilk Türk kökenli milletvekili olarak yer alırken, bugüne özellikle eyalet seçimlerinde Türk kökenli aday ve milletvekili sayısı neredeyse rekora koşuyor. Nitekim geçen Mayıs ayında Bremen eyaletinde yapılan eyalet seçiminde 10 Türk kökenli milletvekili 83 sandalyeli eyalet parlamentosuna girmeyi başardı. Böylece Almanya'nın en küçük eyaleti Bremen Türk kökenli vekil açısından Almanya'da bir numara oldu.

Bremen'i 8 vekil ile Berlin izliyor. 1999’dan bu yana Berlin Eyalet Parlamentosu’nda milletvekili olan Özcan Mutlu, partisinin eğitim politikaları sözcüsü. Özcan Almanya’daki Türklerin en önemli sorunu olarak tanımladığı eğitimi başarının anahtarı olarak görüyor.

Almanya’da göçmenler üzerinden politika yapılmasını eleştiren Özcan Mutlu, siyasetçilerin ülkenin çok kültürlülüğünü zenginlik olarak algılamadığı görüşünde.

Özellikle muhafazakar Alman siyasetçilerin ülkede yaşayan Türk kökenlileri asimilasyona zorladığını savunan Yeşiller milletvekili Özcan, Türk göçmenlerin geldikleri ülke ile ilişkilerini koparmalarını beklemenin hata olduğu görüşünde.

18 Eylül’de Berlin’de eyalet seçimleri yapılacak, siyasi gözlemciler Yeşiller’in seçim sonrasında Sosyal Demokrat SPD ile koalisyon yapacağından yola çıkıyorlar. Eyalette Eğitim Bakanlığı için ise Özcan Mutlu’nun adı geçiyor.


XS
SM
MD
LG