Erişilebilirlik

Almanya'da Türk Eşler İçin Dil Testine Devam


Alman hükümeti Avrupa Birliği Adalet Divanı'nın Türkiye'den Almanya'ya aile birleşimi yoluyla gelen eşlere uygulanan dil testinin kaldırılması yönündeki kararına uymayacağını açıkladı

Federal Almanya Hükümeti, Avrupa Birliği Adalet Divanı’nın geçen ay aldığı Türkiye’den Almanya’ya aile birleşimi yoluyla gelen eşlere uygulanan dil testinin kaldırılması yönündeki kararı uygulamıyor.

Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili açıklamasında, söz konusu uygulamanın Alman hükümeti tarafından uyuma olumlu katkı yaptığı ve zorla evliliklerin önüne konulan bir engel olarak değerlendirildiğini, bu yüzden Almanya’ya yerleşecek Türk eşler için Türkiye’deki zorunlu Almanca dil kurslarının da sürdürüleceğini açıkladı.

Avrupa Adalet Divanı 10 Temmuz’da Almanya'nın 2007 yılından bu yana özelikle Türk eşler için geçerli Almanca bilme şartının AB yasalarına aykırı olduğuna karar vermiş ve Ortaklık Anlaşması'nın Türk vatandaşlarına, bir AB ülkesine girişi zorlaştıracak, Almanca şartı gibi yeni koşullar getirmeyi yasakladığını hatırlatmıştı. Divan dil testi uygulamasının derhal sonlandırmasını da talep etmişti.

Alman medyasında da büyük ilgiyle karşılanan kararı o günlerde değerlendiren Başbakan Angela Merkel hukuk devletinde bir mahkemenin verdiği kararın yorumlanmasının söz konusu olamayacağını belirterek ‘Kararı uygulayacağız’ demişti. Federal Hükümetinin, şimdi dil testi uygulamasını yararlı bir önlem olarak görerek sürdürme kararı Almanya’daki Türk lobi temsilcileri arasında büyük tepkiye neden oldu.

Nitekim Almanya Türk Toplumu TGD, Federal Almanya Hükümetini Avrupa Komisyonu’na şikayet etti. Berlin’in Avrupa Birliği Yüksek Adalet Divanı’nın kararını hiçe saymasını kabul edilemez bir tavır olarak niteleyen Almanya Türk Toplumu Başkanı Safter Çınar, uygulamanın sürdürülmesini hukuk dışı olarak tanımlıyor.

Hukuk uzmanları Avrupa Komisyonu’nun normal şartlarda Almanya Türk Toplumu’nu haklı bulacağından ya da Almanya’ya para cezası vereceğinden ya da meseleyi doğrudan tekrar Adalet Divanı’na gönderebileceğinden yola çıkıyorlar. Komisyon kararının çıkmasının altı ay kadar süreceği tahmin ediliyor. Bu süre içinde zorunlu dil testi uygulaması devam edecek. Eşler ancak kişinin okuma yazması yoksa gibi istisnai durumlarda dil testinden muaf tutulacak.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG