Erişilebilirlik

Almanya'da Ters Göç Dalgası


Varşova'nın Anayasa Meydanında yılbaşını kutlayan Polonyalılar
Varşova'nın Anayasa Meydanında yılbaşını kutlayan Polonyalılar

Almanya'nın 2004 yılında AB'ye katılan eski Doğu Bloku ülkelerine serbest dolaşım hakkı konusunda getirdiği kısıtlama geçen yıl 1 Mayıs'ta sona erdi. Almanya bu tarihte Polonya, Macaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Slovakya, Slovenya ve Çek Cumhuriyeti vatandaşlarına istihdam piyasasının kapılarını açmak zorunda kaldı.

Bu süreç ülkede önce Doğu Avrupa ülkelerinden yeni bir göç dalgası olacağı, daha az ücretle çalışmaya hazır Doğu Avrupalı işçiler yüzünden istihdam piyasasında dengelerin bozulacağı tahminine yol açtı. Ancak özellikle sendikaların endişeleri ve bazı muhafazakar politikacıların konuyu abartarak Almanya’nın kalifikasyonu düşük Doğu Avrupalılar tarafından istila edileceğini gündeme getirme çabaları boşa çıktı.

Yetkililerin açıkladığı istatistiklere göre, Almanya'ya Doğu Avrupa'dan geçen 2011 yılında gelen göçmen işçi sayısı 61 bin oldu, önceden yapılan tahminlerde bu sayının yüzbinleri bulabileceği söyleniyordu. Sendikalar sadece Polonya’dan 500 bin kişinin Almanya’ya gelerek çalışmaya niyetli olduğunu açıklamıştı. Korkuların tamamen yersiz olduğunu ortaya koyan gerçek rakamlara göre çalışmak amacıyla Almanya'ya gelen 61 bin işçinin sadece üçte ikisi de Polonyalılardan oluşuyor.

Uzmanlar bu durumu değişik açılardan değerlendiriyor. Buna göre Doğu Avrupa ülkelerinde okullarda İngilizce öğrenenlerin İngiltere ve İrlanda gibi ülkelerde çalışmayı tercih etmeleri Almanya’ya olan ilginin beklenenden az olmasının bir nedeni. Bir diğer neden ise başta Polonya olmak üzere birçok Doğu Avrupa ülkesinde 2. Dünya Savaşı sırasında işgalci olan Almanya’ya sempati ile bakanların sayısının daha düşük olması.

Alman ekonomi çevreleri ise Doğu Avrupa’dan gelecekler arasında yüksek kalifikasyonluların da olacağını ve Almanya’da giderek artan kalifiye eleman açığını bu şekilde kapatmayı umut ediyordu. Almanya’daki yabancı düşmanlığı ve göçmenleri dışlayan politikaların Doğu Avrupa ülkelerinde de bilindiğini savunan Almanya Türk Konseyi Başkanı Tacettin Yatkın, Almanya’nın göçmen politikalarının çekici değil, itici olduğunu öne sürüyor. Son yıllarda akademisyen Almanların yanısıra ünüversite mezunu yüksek kaifikasyonlu göçmenlerin de yurtdışında iş arayışına girmesine dikkati çeken Yatkın, Alman yetkililerin kalifiye eleman eksikliği konusunda yanlış uygulamalar yaptığını öne belirtiyor.

Bu arada Alman medyasında yer alan haberlere göre, özellikle Polonya’dan Almanya’ya göç dalgası yaşanmazken, tersine Polonya iş arayan Almanlar için cazibesi artan bir ülke konumuna geldi. Euro bölgesi dışında olmasından da ötürü Avrupa’daki krizden etkilenmeyen ve istihdam piyasası da son iki yılda büyüyen Polonya, İsviçre ve ABD'nin ardından Almanların çalışmak için göç ettiği ülkeler sıralamasında geçen yıl üçüncülüğe tırmandı. Uzmanlar Almanya’ya komşu olması ve yatırım olanaklarının da kolaylığı nedeniyle Almanların bu ülkeye ilgisinin süreceğinden yola çıkıyorlar.


XS
SM
MD
LG