Erişilebilirlik

Almanya’da Sünnet Yasağına Tepkiler Büyüyor


Almanya’da Köln Mahkemesi’nin sünneti ‘adam yaralama suçu’ olarak tanımlayarak yasaklamasına tepkiler giderek artıyor. Nitekim Avrupa’da yaşayan Yahudilerin en önemli lobi örgütlerinden olan Avrupa Hahamlar Konferansı söz konusu kararı, Nazi döneminde yapılan Yahudi Soykırımı’ndan sonra Yahudi yaşamına en ağır saldırı olarak değerlendirdi.

Konferansın başkanı Pinchas Goldschmidt, sünnetin Yahudiliğin vazgeçilmez ve tartışılmaz temel direği olduğunu belirterek, kararın uygulamada kalması durumunda Yahudiler için Almanya’da gelecek görmediğini söyledi. Berlin Yahudi Cemaati Başhahamı Yitshak Ehrenberg ise sünneti yasaklamayı diktatörlük şeklinde tanımladı ve amacın dini özgürlükleri kısıtlayarak, Yahudileri ve Müslümanları dışlamak olduğunu öne sürdü.

Sünnet yasağı tartışmalarında Yahudi cemaatinin temsilcilerinin Almanya’nın tarihini gündeme getirmeleri Alman medyasında eleştirilere neden olurken, Müslüman örgütleri ise karara karşı ortak tavır alarak, konunun Federal Parlamento’da ele alınmasını talep etti. Toplam 20 dini ve sivil toplum kuruluşunun bu yönde bir çizgi izleyeceğini belirten Avrupa Türk-İslam Birliği Başkanı İhsan Öner, alınan kararın Almanya gibi özgürlükçü ve demokratik bir ülkeye yakışmadığını ve siyasetçilerin de meselesi olduğunu söyledi.

Bu arada karara karşı tavır koyan Yeşiller Partisi, Müslümanlar ile Yahudiler için hukuki güvence sağlanmasını istedi ve sünnete izin verilmesi amacıyla yasa hazırlığı içinde olduğunu duyurdu.

Yurtdışı Türklerinden sorumlu Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da, Almanya’da sünnet yasağı ile din ve vicdan özgürlüğünün kısıtlandığını savunarak, Federal Hükümet tarafından yasağın kaldırılmasına yönelik yasal düzenleme yapılmasını talep etti.

Köln Mahkemesi, tıbbi gereklilik olmadan sadece dini nedenlerle sünneti ‘adam yaralamak’ olarak tanımlamış ve bunu yapan doktorlar hakkında dava açılacağını duyurmuştu. Bunun üzerine Almanya Tabibler Birliği, doktorlara sünnet gerçekleştirmeme çağrısında bulundu.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG