Erişilebilirlik

Almanya'da Sünnet Tartışması


Almanya’nın Köln Eyalet Mahkemesinin verdiği bir karar tepkilere neden oluyor. Mahkeme dini gerekçeyle çocuğu sünnet ettirmenin ‘adam yaralama suçu’ kapsamına girdiğine ve bu nedenle suç sayılacağına karar verdi.

Mahkemede sünnet sonrası kanama geçirdiği için hastahaneye kaldırılan 4 yaşında bir Müslüman çocuğu sünnet eden Alman bir doktor yargılandı. Ailenin isteği üzerine yapılan sünnet sonrasında Köln Savcılığı doktora ‘yaralama’ suçlamasıyla dava açmıştı. Mahkeme kararında doktorun sünnet etmenin hukuka uygun olduğundan yola çıktığını belirterek suçsuzluğuna hükmetti. Buna karşılık sünnetin yaralamaya girdiğini ve ceza gerektirdiğini, bundan sonra da bu kararın hukuki bağlayıcılığı olduğunu duyurdu.



Karar okulların tatile girdiği ve kamuoyunun Avrupa Futbol Şampiyonası’nın son maçlarına endekslendiği şu günlerde Almanya’da büyük yankı uyandırdı. Gazete ve televizyonlarda çıkan haber ve yorumlarda, sünneti yasadışı eylem ilan eden mahkeme kararının saçma olduğu belirtildi. Kararın alındığı kentde çıkan Kölner Stadt-Anzeiger gazetesi ise dinsel bir konuyu ilgilendiren bu kararla Almanya'nın laik bir devlet olmadığını kanıtladığını yazdı.

Karara en yoğun tepkiler ise Müslüman ve Yahudi temsilcilerden geldi. Almanya Yahudi Cemaati Başkanı sünnetin binlerce yıldır kendi dinlerinin ayrılmaz bir parçası olduğunu hatırlattı, kararı ise dini özgürlükleri kısıtlama amaçlı ‘eşi benzeri olmayan dramatik bir müdahale’ olarak tanımladı ve konuya Federal Meclis’in el koymasını talep etti.

Almanya’da faal çok sayıda İslami dernek ve kuruluşun çatı kuruluşu Almanya Müslümanlar Koordinasyon Konseyi’de yaptığı açıklamada ‘vahim bir müdahale’ olarak tanımladığı kararın din özgürlüğünü kısıtladığını ve devletin din özgürlüğünü teminat altına almasını beklediklerini duyurdu. İslam Toplumu Milli Görüş kararla yüzyıllardan beri Müslümanların ve Yahudilerin var olan bir dini uygulamasının suç haline getirildiğini ifade etti ve kararın Anayasa Mahkemesi’nden dönmesini umduklarını açıkladı. Almanya Türk Toplumu karardan dolayı sünnetin işin uzmanı olmayanlar tarafından yapılması tehlikesinin ortaya çıktığını bildirdi.

Dün Berlin’de bir dizi temaslarda bulunan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da Köln Eyalet Mahkemesi’nin kararına sert tepki gösterdi .
Amerika’nın Sesi Türkçe Bölümü’nün mikrofonuna konuyla ilgili görüş bildiren vatandaşlar da kararın yanlış olduğu görüşünde.


Avrupa’da şimdiye dek sünneti yasaklayan tek ülke İsveç. 2001 yılında İsveç Parlamentosu iki aydan büyük çocukların sünnet edilmesini tıbbi gereklilik durumu dışında yasaklamıştı. Uzmanlar dünyadaki erkeklerin yüzde 25’inin sünnetli olduğundan yola çıkıyor, ABD’de bu oran yüzde 75’i buluyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG