Erişilebilirlik

Almanya'da Son Bir Yılda Mültecilerin Durumu


Almanya'da Son Bir Yılda Mültecilerin Durumu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Geçen yıl dünyayı sarsan mülteci krizinin doruk noktasına ulaşıp, Başbakan Angela Merkel’in Almanya’nın kapılarını sığınmacılara açmasının üzerinden bir yıl geçti.

Dünyanın en refah ülkelerinden Almanya’nın başbakanı, AB’deki başka politikacılardan farklı olarak tarihi bir karar alarak, Suriye, Irak ve Afganistan’daki çatışmalardan kaçan yüzbinlerce kişiye 4 Eylül’den itibaren ülkeye sığınma izni verdi. İlk haftalarda tüm Almanya’yı kapsayan mültecilere yönelik yardımseverlik bir süre sonra yerini endişeye bıraktı, kamuoyunun büyük bölümünün mültecilere bakışı değişti. Taciz eylemleri ve terör saldırıları sonrasında Merkel’in ‘açık kapı’ politikası yoğun eleştirilere maruz kaldı.

Birçok kişi sığınmacı akınının ülkenin kabul kapasitesini aştığı, aşırı sağcı şiddeti tetiklediği ve radikal İslamcı terörü Almanya içine de taşıdığı gerekçeleri ile mültecilere karşı çıkmaya başladı. Hükümet bu sürede iltica yasasını sertleştirdi; Türkiye ile bir ittifak oluşturdu, böylece mülteci sayısını hissedilir derecede azalttı.

Uyuma giden yolda, mültecileri barınma, eğitim ve iş olanağı gibi konularda zorlu bir süreç beklerken, diğer tarafta bir yılda yüzde 427'lik bir artışla yaşanan 923 ırkçı saldırı ve mülteci düşmanı Almanya için Alternatif partisinin eyalet seçimlerindeki büyük oy patlaması gündeme damgasını vurdu. Geride kalan bir yılın bilançosuna bakılığında hiç kuşkusuz mülteciler açısından olumlu gelişmelere rastlamak mümkün.

Ancak Berlin’deki yorumlarda Almanya'ya göç eden 1 milyon mülteci konusundaki büyük resme bakıldığında durumun çok iç açıcı olmadığı belirtiliyor. Nitekim sığınmacılar konusunda hatalarının da olduğunu söyleyerek, özeleştiri yapan Merkel’in, Almanya’ya yeni bir sığınmacı akını yaşanmayacağı sözü verdiği belirtiliyor. Basına yansıyan haberlere göre Merkel, Birlik Partileri CDU/CSU Meclis Grubu toplantısında, bundan sonraki hedeflerinin, sığınma başvuruları reddedilenleri sınır dışı etmek olduğunu söyledi. Merkel'in toplantıda, ‘Bundan sonraki aylar için en önemli konu: Sınır dışı, sınır dışı ve bir kez daha sınır dışı’ ifadesini kullandığına dikkat çekiliyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG