Erişilebilirlik

Almanya'da Şok Yaratan Irkçı Cinayetler


Frankfurt hava alanında terör alarmına geçen polisler
Frankfurt hava alanında terör alarmına geçen polisler
İki Almanya’nın 1990’da birleşmesi sonrasında kayıtlara geçen toplam 3 bin 300 faili meçhul cinayetin tam 746’sında ırkçı ve yabancı düşmanı motif tespit edilmesi büyük şok yarattı.

2000-2007 yılları arasında 8'i Türkiye kökenli göçmen, toplam 10 kişiyi öldüren ırkçı ve Türk düşmanı terör örgütü NSU’nun 2011 yılında ortaya çıkarılmasının ardından Federal İçişleri Bakanlığı ‘Teröre Karşı Savunma Merkezi’ adlı bir kurumu yaşama geçirdi.

Söz konusu merkez şiddet eğilimli aşırı sağcı grupları ve terör girişimlerini irdelerken, Almanya’da son yirmi yılda aydınlatılamayan ve tozlu raflara kaldırılan tüm cinayet ve saldırıları yeniden mercek altına aldı.

Merkezin şimdi açıklanan araştırmalarının sonucuna göre, 1990-2011 yılları arasında 3 bin 300 saldırı ve cinayet aydınlatılamadı. Tüm bu olayları incelemeye alan, bulguları yeniden ve derinlemesine araştıran merkez ölümle sonuçlanan saldırılardan 746'sının aşırı sağcılar tarafından yapıldığına dair bir sonuca ulaştı.

Almanya’da resmi kurumlar 1990'dan bu yana aşırı sağcılar tarafından işlenen cinayetlerin sayısını 60 olarak tanımlıyordu. Başta Türk ve Yahudi lobilerinin temsilcileri ve çeşitli göçmen kuruluşları bu sayının en az 150 olduğunu iddia ediyordu. Ancak dillendirilen yeni sayının şimdiye kadar bilinen ve resmi kayıtlara geçen rakamın çok üzerinde olması göçmenler arasında büyük tepkiye neden oldu.

Aşırı sağla mücadele eden sivil toplum kuruluşlarının yıllardır şüpheli cinayetlerin üzerindeki sır perdelerinin kaldırılmasını talep ettiklerini, ancak resmi makamların bunu görmezden geldiğini savunan Sol Parti’nin Berlin Parlamentosu milletvekillerinden Hakan Taş, yıllarca aşırı sağcı grupların üzerine bilinçli bir şekilde gidilmediğini söylüyor.

Son olarak geçen Salı günü Almanya'da eyaletlerin temsil edildiği Eyaletler Meclisi, aşırı sağcı Milliyetçi Demokrat Parti NPD'nin yasaklanması istemiyle Federal Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Eyaletler NPD'nin radikal sağcı çevrelerle ve ırkçı teröristlerle ilişkisi olduğunu ve partinin Hitler'in ırkçı ideolojisini temel alan bir çizgi izlediğini kanıtlamayı hedefliyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG