Erişilebilirlik

Almanya’da ‘Snowden Komisyonu’ Krizi


ABD istihbaratı tarafından yapılan gizli dinleme operasyonlarını soruşturmak üzere kurulan Alman parlamento komisyonunda, NSA eski çalışanı Edward Snowden’ın ifadesinin alınması yönündeki talepler siyasi krize neden oldu

ABD Ulusal Güvenlik Dairesi NSA’in eski sistem analisti Edward Snowden'ın geçen yıl basına sızdırdığı belgelerle, başta NSA olmak üzere Amerikan istihbarat birimlerinin Almanya Başbakanı Angela Merkel'i ve çok sayıda başka politikacıyı dinlediği ortaya çıkmıştı.

Snowden kamuoyunda uyandırdığı yankıdan sonra Rusya’ya sığındı. ABD ile Almanya arasındaki ilişkilerde sarsıntıya yol açan ve Almanya’da 2013’ün belkide en çok konuşulan konusu olan Snowden'ın ifşa ettiği belgeler sonrasında yapılan dinleme ve izlemelerin boyutunun ortaya çıkarılması için Alman Federal Meclisi’nde bundan bir süre önce bir araştırma komisyonu kurulması kararı alındı.

Dijital casusluğa ve gizli dinlemelere karşı önlemler hakkında tavsiyelerde bulunacak komisyonda uzmanlar, bilirkişiler ve hukukçuların görüşlerinin alınması hedefleniyor. Tüm partilerin oy birliği ile kurulan ve iki yıllık bir araştırma süresi öngörülen komisyon ilk toplantısını geçen hafta gerçekleştirdi, bugünkü ikinci toplantıda ise üyeler arasında çıkan tartışmalardan sonra NSA Araştırma Komisyonu Başkanı Hristiyan Demokrat Parti CDU’dan Clemens Binninger sürpriz bir şekilde görevinden ayrıldığını açıkladı.

Muhalefet temsilcilerinin çalışmaların daha başında Edward Snowden’in komisyon tarafından tanık olarak dinlenmesine odaklandıklarını ve konunun genel boyutunu göz ardı ettiklerini öne süren Binninger, bu tarz bir yaklaşımla başarılı bir araştırmanın ortaya çıkamayacağını öne sürdü.

Komisyonda yer alan muhalefetteki Yeşiller ve Sol Parti temsilcileri skandalın aydınlatılması için Edward Snowden’in ifade vermesi için yazılı teklifte bulunmuştu.

Geçen Kasım ayında Snowden ile sığındığı Moskova’da buluşan Yeşiller Partisi İç politika uzmanı ve NSA Komisyonu üyesi Hans-Christian Ströbele, olayın aydınlatılması için eski ajanın tanık olarak dinlenmesinin şart olduğunu belirtti ve bunun telekonferans yöntemiyle veya yazılı olarak da yapılabileceğini duyurdu.

Birlik Partileri CDU/CSU temsilcileri, Rusya’da sığınmacı statüsünde olan Snowden’ın Alman vatandaşı olmadığı için ifadesinin alınmasının hukuki açıdan imkansız olduğunu savunuyor.

Komisyon Başkanı Binninger’in istifası sonrasında, ABD ile bu bağlamda yaşanan sorunları daha da büyütmeye niyeti olmayan Başbakan Merkel’in Snowden’in dinlenmesine kesinlikle karşı olduğu ve bu yüzden Binninger’i görevinden ayrılmaya zorladığı yorumları yapıldı.

Başkan Obama’nın Merkel’in cep telfonunun bundan sonra dinlenmeyeceği güvencesini vermesine rağmen iki ülke arasındaki güven bunalımı tam anlamıyla aşılamadı. Ancak Mayıs ayında Başkan Obama ile Washington’da bir araya gelecek olan Merkel’in ABD ile karşılıklı casusluğu yasaklayan ve ‘No-Spy’ olarak tanımlanan bir anlaşma imzalama konusunda hala umutlu olduğu da belirtiliyor. ‘No-Spy’ konusunda ABD şimdiye kadar olumlu cevap vermedi.

Öte yandan Merkel’in, bundan kısa bir süre önce kendi hakkında NSA’in tuttuğu dosyaları görmek için ABD’nin Berlin Büyükelçiliği üzerinden talepte bulunduğu, ancak bu isteğe de cevap verilmediği ortaya çıktı.

Der Spiegel dergisi geçen hafta NSA’nın Angela Merkel’le ilgili olarak toplam 300′den fazla bilgiyi kayıtlara geçirildiğini yazmıştı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG