Erişilebilirlik

Almanya'da Siyasi Kriz Sürüyor


Başbakan Angela Merkel hükümeti yüzüncü gününü doldurmadan krizle karşıkarşıya kaldı
Başbakan Angela Merkel hükümeti yüzüncü gününü doldurmadan krizle karşıkarşıya kaldı
BERLİN- Angela Merkel'in başbakanlığında 17 Aralık 2013 tarihinde göreve gelen Birlik Partileri CDU/CSU ile Sosyal Demokrat Parti SPD koalisyon hükümeti daha 100. gününü göremeden büyük bir krizle karşı karşıya kaldı.

SPD'li eski milletvekili ve Neonazi NSU terör grubunun seri cinayetlerini ve istihbarat kurumları ile ilişkilerini soruşturan Federal Meclis Komisyonu eski başkanı Sebastian Edathy internet üzerinden çocukların yer aldığı müstehcen film ve fotoğraflar indirmekle suçlanıyor.

Eski SPD milletvekili ‘sağlık sorunlarını’ gerekçe gösterip Ocak ayının sonunda milletvekilliğinden istifa etti. Ardından Edathy hakkında yürütülen hazırlık soruşturmasının gizliliğini ihlal ettiği için geçen hafta da Tarım Bakanı Hans-Peter Friedrich’in istifa etmesinden sonra gözler şimdi Sosyal Demokrat Parti SPD’ye çevrildi.

Friedrich’in SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel’i bilgilendirdiği, Gabriel’in ise Friedrich’den aldığı bilgileri Frank-Walter Steinmeier ve Thomas Oppermann başta olmak üzere önde gelen SPD kurmaylarına aktardığı ortaya çıktı.

Birlik Partileri iddiaların ilk gündeme geldiği 2013 Ekiminde İçişleri Bakanı olan Friedrich’in tek sorumlu olmadığını, SPD'de de sorumlular bulunduğunu ve onların da istifa etmesi gerektiğini savunuyor.

SPD’nin koalisyon ortağının eleştirilerinin hedefinde olan isim öncelikle SPD Meclis Grubu Başkanı Thomas Oppermann. Hristiyan demokratlar Oppermann’ın Edathy ile arkadaş olduğunu ve uyarmış olabileceğini savunuyor.

Hukukçulara göre Friedrich’in yaptığı suç unsuru teşkil ediyor ve bu yüzden savcılığın Friedrich hakkında gizlilik ilkesini ihlal ettiği ve Edathy’in suç belgelerini imha etmesine olanak sağladığı gerekçesi ile soruşturma açması bekleniyor.

Opperman ya da diğer SPD'lilerin Edathy'yi uyarıp uyarmadığı da tartışılıyor.

Almanya’da şüpheli birisi hakkında soruşturma yürürken, konuyla ilgili bilgileri dışarı sızdırmak ve şüpheliye ulaştırmak suç olarak tanımlanıyor ve yasalar bu konuda sade vatandaş-siyasetçi ayrımı yapmıyor.

Koalisyon ortaklarından Hristiyan Sosyal Birlik Partisi CSU Gabriel ve diğer SPD kurmaylarının gizli bilgileri Edathy’e sızdırmadığına dair yemin ederek yasal güvence vermelerini talep ediyor.

Olayın şaşkınlığı içinde olduklarını vurgulayan SPD Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Gabriel, ‘Bizden kesinlikle Edathy’e bilgi sızmadı’ dese de CSU’nun yemin talebine yanaşmaması konunun kapanmayacağını gösteriyor.
Gabriel, Oppermann’ı ‘kurban etmeyeceklerini’ de açıkladı.

Muhalefet partileri Sol Parti ve Yeşiller’in talebi üzerine Çarşamba günü konunun Federal Meclis İçişleri Komisyonu'nda ele alınması, burada Oppermann'ın yanı sıra konuyla ilgili diğer SPD yetkililerinin de açıklama yapması bekleniyor.

Berlin’deki siyasi yorumcular, konuyla ilgili önümüzdeki günlerde farklı iddiaların ortaya atılabileceğini, karşılıklı suçlamaların süreceğini, belki de yeni istifaların gelebileceğini belirterek, çiçeği burnunda koalisyonun ciddi bir krizin içinde olduğunun altını çiziyorlar.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG