Erişilebilirlik

Almanya’da Sığınmacı Sayısında Önemli Düşüş


Almanya Başbakanı Angele Merkel’in Afrika Birliği, Batı Balkan ülkeleri ve özellikle Türkiye ile mülteci gündemli politikalarısığınmacı sayısında önemli bir düşüşe ve mülteci akınının son haftalarda adeta sona ermesine yol açtı

Almanya’nın 2015’in son altı ayında tek gündemi mülteci krizi oldu. Özellikle Ağustos ayından sonra Başbakan Merkel’in önderliğinde sığınmacılar için ‘açık kapı politikası’ yürütülen ülkeye gelen sığınmacı sayısı bir önceki yılı üçe katladı ve yıl boyunca bir milyon mülteci kaydedildi.

Sadece Ekim ayında günde 10 bin, kasım ayında ise toplam 206 bin mülteci kayıtlara girdi. Almanların bir bölümü yeni sığınmacıları kucak açarak karşılarken, diğer yandan sığınmacıların ülkeye yerleşmesi ve entegrasyonu ırkçı ve yabancı düşmanlarını güçlendirdi. Mültecilerle ilgili sayıların 2016’da da rekor kırması beklenirken, Merkel’in Afrika Birliği, Batı Balkan ülkeleri ve özellikle Türkiye ile mülteci gündemli politikaları sığınmacı sayısında önemli bir düşüşe ve mülteci akınının son haftalarda adeta sona ermesine yol açtı.

2016’nin ilk üç ayında sığınma başvurusunda bulunan göçmenlerin sayısı sadece 180 bin olurken, Nisan ayında giriş yapan sığınmacı sayısı günlük 200’ün altına düştü. Bunun sonucunda mülteciler için açılan özel yurtlar boş kalırken, uzmanlar Türkiye ile Avrupa Birliği arasında varılan anlaşmanın olumlu etki verdiğini ve buna paralel Balkan ülkelerinden gelen göçmenlerin büyük ölçüde azaldığını vurguluyorlar.

Türkiye ile varılan anlaşma sonrası Almanya’ya gelen sığınmacı sayısındaki düşüş nedeniyle Avusturya sınırında kontrol 12 Mayıs’tan itibaren yapılmayacak. Öte yandan uzmanlar sayının azalmasına rağmen mülteci konusunun Almanya’nın çehresini değiştireceği görüşünde. En geç 2017’den itibaren Almanya’da işsizlik sayısı ve işsizlik yardımı alanların sayısının mültecilerle yükselmesi, yoksul sayısının artması bekleniyor. Bunun sonucu mülteci vergisi ve sosyal yardımların kısıtlanması tartışmalarının gündeme geleceği sanılıyor.

2017’de yapılacak genel seçimlere de mülteci konusunun damga vurması bekleniyor. Mülteci karşıtı Almanya için Alternatif AfD partisi kamuoyu araştırmalarında yüzde 15 civarında oy alarak meclisteki üçüncü parti konumuna gelecek.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG