Erişilebilirlik

Almanya'da Selefiler'e Karşı Operasyon


Almanya’da son zamanlarda gündemden düşmeyen Selefiler’e karşı bugün ülke çapında geniş kapsamlı operasyon düzenlendi. Eş zamanlı olarak sabah saatlerinde yedi eyalette başlatılan ve gün boyunca süren operasyon kapsamında, Selefiler’in buluştukları cami ve derneklerde arama yapıldı, Selefi hareketinde son zamanlarda ön plana çıkan kişilerin konutlarına baskın düzenlendi. Anti-terör timleri ile birlikte toplam 1000 polisin katıldığı operasyonun merkezi Ruhr havzasında bulunan Solingen ve Köln kentleri ile Frankfurt oldu.

Operasyonu değerlendiren Federal İçişleri Bakanı Hans Peter Friedrich, cami ve derneklerde Alman Anayasası’na aykırı çok sayıda belgeye el konulduğunu, ayrıca bilgisayarların da incelemeye alındığını açıkladı. Friedrich, operasyon kapsamında Solingen kentinde yerleşik ve Selefiler arasında radikal İslamcı ve şiddet yanlısı olarak tanımlanan ‘Millatu İbrahim’ adlı grubu yasakladı.

Yapılan yorumlarda bugünkü operasyonun amacının, Selefiler’e karşı federal çapta daha sert önlemleri beraberinde getireceği, önümüzdeki haftalarda başka Selefi derneklerin faaliyetlerinin de yasaklanacağı belirtiliyor. Geçen Mayıs ayı sonunda bir araya gelen Eyalet İçişleri Bakanları Konferansı, Selefiler’in etkinliklerine karşı daha etkili mücadele ve şiddet yanlısı derneklerin yasağı için hukuki alt zeminin oluşturulması kararı almıştı. Bugün yapılan operasyonların bu kararın ilk somut uygulaması olduğu tahmin ediliyor.

Almanya’da Selefiler son haftalarda Kur’an-ı Kerim dağıtımı ve aşırı sağcı Alman partisi Pro NRW taraftarları ile meydana gelen olaylarla gündeme geldi. Selefiler’in Almanca konuşulan ülkelerde her eve bir Kur’an kampanyası geçen yıl sonbahar aylarında başladı, kampanyanın doruk noktası ise geçen Nisan ayında oldu. Almanya’da büyük tartışmalara yol açan ve Filistin kökenli vaiz İbrahim Ebu Naci'nin organize ettiği kampanya kapsamında Müslüman olmayanlara toplam 25 milyon Kur’an-ı Kerim dağıtılarak bu kişileri İslam konusunda bilgilendirme amaçlanıyordu.

Anayasayı Koruma Teşkilatı, kampanyaya mali desteğin Suudi Arabistan ya da Katar’daki bağışçılardan geldiğini tahmin ediyor. Güvenlik birimleri Selefiler’in Almanya’da sayılarının 4 bini bulduğunu, bunlardan 120’sinin ise şiddet yanlısı olduğunu tahmin ediyor. Mayıs ayında Pro NRW adındaki aşırı sağcı partinin Selefiler’e karşı düzenlediği gösterilerde Hz. Muhammed’i aşağılayan karikatürleri kullanmasından sonra iki grup arasında çatışmalar çıktı, olaylarda çok sayıda gösterici ve polis yaralanırken, Türk kökenli bir Selefi bir polisi kasten öldürmeye teşebbüs suçlamasıyla tutuklandı.

Son yıllarda Hıristiyan Almanlar’ı Müslümanlaştırma çabaları ile dikkat çeken ve İslam’a geçenlerin çoğunluğunu oluşturan Selefiler, Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından radikal İslamcı gruplar arasında yer aldığı gerekçesiyle izleniyor. Hemen tüm partiler, Selefiler’in yasaklanmasını istiyor, Türk kökenli politikacı ve dernek temsilcilerinin büyük çoğunluğu da Selefiler’in faaliyetlerinin yasaklanması taleplerine destek veriyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG