Erişilebilirlik

Almanya'da Seçimler Yaklaşırken Merkel Tatilde


Almanya'da tam 43 gün sonra genel seçimler yapılacak. 22 Eylül Pazar günü gerçekleşecek genel seçimler için medya geri sayıma başladı, muhalefet partileri de halkı seçim havasına sokup heyecanlandırmak için ellerinden geleni yapıyor. Ancak okulların tatilde olması, aşırı sıcak hava ve sokaklara henüz seçim afişleri asılmaması nedeniyle şimdilik çok sakin bir atmosfer söz konusu.

Başbakan Angela Merkel'in sanki yedi hafta sonra seçim yokmuş gibi davranması ve rehavet içinde dün yıllık iznini alarak Almanya'dan ayrılması da bunda büyük rol oynuyor. Çıkan yorumlarda 'tipik bir Merkel kurnazlığı' olarak tanımlanan bu tavrıyla seçim anket sonuçlarının verdiği rahatlığı dışa yansıtan Merkel, önce Bavyera eyaletindeki Bayreuth kentinde düzenlenen Richard Wagner Müzik Festivali'nde bir opera izledi ve sonra da her yaz yaptığı gibi İtalya'daki Güney Tirol'de bulunan Sulden kasabasında iki haftalık tatiline başladı. 59 yaşındaki Merkel'in, kocası moleküler kimya profesörü Joachim Sauer ile birlikte buradaki dağlara tırmanarak uzun yürüyüşler yapması bekleniyor.

Son anketlere göre Merkel’in Hıristiyan Demokrat Partisi CDU yüzde 42 oyla ve büyük farkla seçimin galibi olacak. Koalisyon ortağı liberal FDP'nin yüzde 5 barajını aşabileceğinden yola çıkılıyor. Ana muhalefet Sosyal Demokratlar anketlere göre yüzde 25’i geçemiyor, Yeşiller'in ise yüzde 15 oy alması bekleniyor. Yüzde 8'le mecliste yer alması beklenen Sol Parti, şimdiki muhafazakar-liberal koalisyona karşı SPD ve Yeşiller'le üçlü koalisyon arzuluyor, ancak SPD başbakan adayı Peer Steinbrück Sol Parti ile kesinlikle işbirliği yapmayacaklarını açıklayarak meydanı Merkel'e bıraktı.

Yapılan değerlendirmelere göre, Merkel'in beklenen üçüncü seçim zaferinin nedenlerinden biri, AB’nin birçok ülkesi ekonomik sorunlarla boğuşurken, Almanya’da durumun tam tersi olması. Gerçi ihracatta bir gerileme söz konusu, istihdam piyasasında da geçen yılki olumlu hareketlilik yok. Ama cari açık sorunu olmamasına paralel ekonomideki yavaşlamayı halk şimdilik cüzdanında hissetmiyor, tersine son olarak açıklanan rakamlara göre halkın nakit para, tasarruf hesabı ve sigorta alacakları türünden birikimlerinin toplamı bu yılın ilk üç ayında yüzde 1,1 oranında artarak 4 trilyon 992 milyar Euro’ya ulaştı ve tüm zamanların rekorunu kırdı.

Muhalefet partilerinin bir diğer umudu da ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA’nın 'Prism' adlı telefon ve internet kayıtlarını izleme programı skandalında Almanya'nın rolü konusunda Merkel'in pek inandırıcı gelmeyen açıklamaları sonrasında puan kaybetmesi ihtimali oldu. Ancak Birlik Partileri bundan da pek etkilenmedi, uzmanlar kamuoyunun terörle mücadele için daha fazla kontrola anlayış gösterdiğini ve 'Prism' konusunda ortaya çıkan ayrıntıların seçmeni Merkel'den uzaklaştırmadığını savunuyor.

Ana muhalefet SPD, Merkel'in tatile çıkmasına paralel aynı gün partinin seçim stratejisini ve önümüzdeki günlerde asılacak afişlerini tanıttı. SPD başbakan adayı Peer Steinbrück, seçim propagandalarında asgari ücret, aile politikaları ve ev kiralarındaki artış gibi sosyal konuları ağırlıklı olarak gündeme getireceklerini ifade ederek, Yeşiller’le birlikte hükümete gelme hedefinden vazgeçmediğini bildirdi.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG