Erişilebilirlik

2013 Almanya'da Seçim Yılı Olacak


Almanya'da partiler için seçim maratonu olarak tanımlanan 2013’ün ilk seçimi 20 Ocak Pazar günü Aşağı Saksonya’da yapılacak. Mayıs’ta Schleswig Holstein Eyaleti’nde, Eylül ayında Bavyera’da ve Aralık’ta Hessen Eyaleti’nde seçimler olacak.

Tabii yılın en önemli seçimi ise Eylül ayında yapılacak kritik genel seçimler. Aşağı Saksonya seçimleri muhtemelen 22 Eylül’de yapılacak genel seçimlerinde ibrenin hangi parti veya koalisyondan yana olabileceği açısından büyük önem taşıyor.

Sekiz milyonluk nüfusuyla Kuzey Ren Vestfalya’dan sonra ülkenin en büyük ikinci eyaleti olan Aşağı Saksonya’da 2008 seçimlerinde Başbakan Merkel’in partisi CDU’nun, yakalandığı yüzde 42’lik başarıyı yeniden yakalayıp yakalamayacağı merak konusu.

Aynı seçimlerde Sosyal Demokrat SPD yüzde 30, FDP ve Yeşiller yüzde 8, Sol Parti yüzde 7 almıştı. Ancak daha da merakla beklenen son dönemde federal çapta yapılan kamuoyu araştırmalarında büyük kan kaybettiği belirtilen ve Eylül ayında yapılacak genel seçimlerde baraja takılabileceği ifade edilen liberal FDP’nin alacağı oy oranı. FDP’nin yüzde 5’in altında kalması durumunda FDP Lideri Rösler’in parti başkanlığını bırakıp siyasete veda edeceği tahmin ediliyor. Bu da Hristiyan Demokrat/Hristiyan Sosyal Birlik Partileri CDU/CSU ile FDP’den oluşan Berlin’deki iktidar koalisyonunun kaderini de etkileyecek bir durum oluşturabilir. FDP’nin Aşağı Saksonya’da parlamento dışında kalması durumunda, Eylül’deki genel seçimlerde de aynı durumu yaşaması mümkün.

Uzmanlar Başbakan Merkel’in hükümette kalabilmesi için yeni bir koalisyon ortağı bulması gerekeceğini vurguluyor ve ufukta CDU/CSU- SPD büyük koalisyonunun göründüğünü diye ifade ediyor.

75 bine yakını seçmen konumunda toplam 200 bin Türkiye kökenli göçmenin yaşadığı Aşağı Saksonya’da Hristiyan Demokrat Birlik Partisi bir, SPD iki, Yeşiller Partisi iki, Sol Parti iki Türkiye kökenli aday gösterdi. Partiler içinde Türk kökenli aday göstermeyen tek parti FDP oldu.

Şu anda Aşağı Saksonya Eyaleti Sosyal İşler, Kadın, Sağlık ve Uyum Bakanı CDU’lu Aygül Özkan’ın yeniden seçilmesi bekleniyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG