Erişilebilirlik

Almanya'da Seçim Heyecanı Başlıyor


Almanya'daki seçmenler için seçim heyecanı haftaya başlıyor. 8 Ekim'den itibaren ülkedeki Türk vatandaşları konsolosluklar ya da konsoloslukların belirlediği yerlerde oylarını kullanabilecek. 7 Haziran seçimleri ile oluşan sandalye dağılımı erken genel seçimler öncesi partilerin dikkatini yurtdışında ve özellikle 1,5 milyona yakın seçmenin yaşadığı Almanya’daki Türk seçmene yöneltti.

Burada partilerin aldığı oylar Türkiye geneline bölündüğü için sonuçlar özellikle başabaş olan bölgelerde neticeyi etkilyebilecek önemde. Bu nedenle 1 Kasım seçimleri öncesinde liderler yine Avrupalı seçmenlerden oy istemek için ikna turlarını sürdüyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın ardından yarın Başbakan Ahmet Davutoğlu, Düsseldorf’ta vatandaşlarla bir araya gelecek ve AKP’nin seçim mitinglerinin startını bu kentten verecek. AKP’ye yakınlığı ile bilinen ve Davutoğlu’nun toplantısının organizasyonunu yapan Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Genel Başkanı Süleyman Çelik, başbakanın seçim çalışmalarına Almanya'dan başlamasının Avrupalı Türklere verdiği önemin bir göstergesi olduğu görüşünde.

Öte yandan MHP lideri Devlet Bahçeli’nin seçimler öncesi yurtdışıyla ilgili bir gezi planlamadığı öğrenildi. Ancak bazı MHP’li vekillerin Avrupa’nın değişik ülkelerinde programlara katıldıkları bildirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Pazar günü Fransa’nın Strasburg kentinde ‘Milyonlarca nefes, teröre karşı tek ses’ adı altında gerçekleşecek mitingde Avrupalı Türklere hitap edecek. Avrupa Barış ve Demokrasi Meclisi adlı çatı örgütü ise Recep Tayyip Erdoğan'ının konuşmasını protesto amacıyla mitingin yapılacağı salon önünde gösteri düzenleneceğini açıkladı.

Yurtdışında yaşayan vatandaşlar bulundukları ülkelerde ilk kez 10 Ağustos 2014’te yapılan 12. Cumhurbaşkanı Seçimi’nde oy kullandı. 7 Haziran Genel Seçimi’nde ise yurtdışı seçmenlerinin verdikleri oylarda AKP yüzde 49,90, HDP 20,29, CHP yüzde 17,23, MHP ise yüzde 9,26 oranında oy aldı.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG