Erişilebilirlik

Almanya'da Seçim Hazırlığı


Eyalet başkenti Düsseldorf
Eyalet başkenti Düsseldorf

Almanya’nın en yoğun nüfuslu eyaleti Kuzey Ren Vestfalya’da önümüzdeki pazar günü yapılacak eyalet seçimleri öncesinde geri sayım devam ediyor. Yaklaşık bir milyonu Türkiye kökenli göçmen olmak üzere 18 milyon kişinin yaşadığı eyalette pazar günü 13 milyon seçmen sandık başına gidecek. Bu eyalette yapılan seçimler geleneksel olarak ülke çapındaki siyasi atmosfer ve partilerin durumu açısından özel bir öneme sahip. KRV seçimleri gelecek yıl yapılacak genel seçimlerin provası olarak da değerlendirilirken, ortaya çıkacak sonuç siyasi uzmanlara göre Berlin’deki Merkel hükümetini doğrudan etkileyecek. Merkel’in Hristiyan Birlik Partisi’nin alacağı çok başarısız bir sonuç veya koalisyon ortağı liberallerin yüzde 5 barajının altında kalması durumunda Merkel’in ülke çapında erken seçime gitmesi bile mümkün.

Düsseldorf limanında Amerikalı mimar Frank Gehry'nin Sanat ve Medya merkezi binası
Düsseldorf limanında Amerikalı mimar Frank Gehry'nin Sanat ve Medya merkezi binası


Kuzey Ren Vestfalya’da SPD ve Yeşiller’den oluşan azınlık koalisyon hükümetinin bütçe tasarısının muhalefetin oylarıyla reddedilmesinden sonra, eyalet hükümetinin istifası ile zorunlu hale gelen seçimde 400 bine yakın Türkiye kökenli Alman vatandaşı seçmenin de oy hakkı var. Bu açıdan siyasi partilerin hemen hepsi seçim kampanyaları kapsamında Türk kökenli oyları almak için özel çalışmalar yapıp, Türk kökenli aday gösterdi. Toplam 9 Türk kökenli adaydan en az altısının yeni meclise girmesi bekleniyor, SPD, Yeşiller ve Sol Parti’nin yanı sıra Hristiyan Birlik Partisi Serap Güler adlı siyasetçiyi garantili olarak tanımlanan 14’üncü sıradan aday gösterdi. Bu arada Türk ve Müslüman siyasetçilerin 2010 yılında kurduğu Yenilik ve Adalet Partisi kısa adıyla BİG’de seçimlere çok sayıda adayla katılıyor, son eyalet seçiminde sadece 30 bin oy alan BİG’in bu seçimde de yüzde beş barajının altında kalacağından yola çıkılıyor. Muhafazakâr bir çizgisi olan ve Alman medyası tarafından ‘AKP’nin Almanya bağı’ olarak tanımlanan partinin genel başkanı Haluk Yılmaz, uzun vadeli bir stratejileri olduğunu belirtiyor.

Seçim öncesinde yapılan son kamuoyu araştırmalarına göre, SPD ve Yeşiller bu seçimlerde toplam yüzde 50 oy oranına ulaşarak koalisyon kuracak. CDU yüzde 29 oranında oy alacak. Liberal FDP ise yüzde dört oranında oyla, barajı aşamayacak. Seçimlere ilk kez katılan Korsanlar Partisi ise yüzde 11 oy alarak, Kuzey Ren Vestfalya parlamentosuna da girecek.


XS
SM
MD
LG