Erişilebilirlik

Almanya'da Roman Göçü Kaygısı


Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich
Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich
Almanya’nın başta Berlin olmak üzere birçok kentine Bulgaristan ve Romanya gibi ülkelerden son zamanlarda büyük oranda artan Roman göçü kamuoyunda yakından izleniyor.

İstatistiklere göre 2007- 2011 arasında Almanya’da yaşayan Roman sayısı 67 binden 147 bine çıkarken 2012 yılında 200 bin sınırını aştı. Uzmanlar son iki yılda Yunanistan başta olmak üzere İspanya ve İtalya’yı saran ekonomik kriz ve artan işsizliğin sonucu çalıştıkları ülkelerden göç eden Romanların Almanya’yı tercih ettiklerini belirtiyor.

İspanya ve İtalya’da kriz öncesinde otel ve restoran sektörlerinde çalışma olanağı bulabilen Romanlar Almanya’da inşaat sektöründe şanslarını deniyor. Ancak bazı alman televizyon programlarında ve gazetelerinde dilenciliğin, hırsızlığın arttığı, Romanların sosyal yardım imkanlarından hile yaparak yararlandıkları yolunda çıkan haberler göçmenlere karşı önyargıların ve dışlayıcı tavırların artmasına neden oluyor.

Almanya Federal İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich’in konuyla ilgili son açıklamaları da bu önyargıları destekler nitelikte. Bulgaristan ve Romanya vatandaşlarının 2014’ten itibaren Schengen ülkelerinde serbest dolaşım hakkı elde edeceğini hatırlatan Friedrich, bu durumda bu iki ülkeden yoğun bir işgücü akını olacağını, daha çok yoksul ailelerin gelip, Almanya’daki sosyal yardım sistemini suistimal edeceğini savunuyor. Alman bakan bu nedenle Bulgaristan ve Romanya’nın Schengen Bölgesi’ne girmesine karşı çıkıyor.

İddialara göre, AB kurallarına göre Almanya’da iş yeri açmak amacı ile ticaret belgesi alma hakkı olan Romanlar, bu belgeyle birlikte çocuk parası ve ev yardım parası da alabiliyor. Ayrıca planladıkları gibi iş yeri açamamaları durumunda da Hartz IV olarak bilinen sosyal yardımı alarak aileleri ile hiç çalışmadan yaşıyabiliyorlar.

Sosyal alanda aktif politikacı ve uzmanlar bu suçlamaların küçük oranda doğru olduğunu ancak genelleştirmenin sadece göçmen düşmanlığını artıracağını savunuyor. Kaygıların yersiz olduğunu ve 2014 sonrasıyla ilgili sayıların da abartıldığını savunan Alman Türk Ticaret Odası’ndan Bahattin Kaya, önyargılardan kaçınılması gerektiğini vurguluyor.

Berlin’deki siyasi gözlemciler İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich’in sert tavrından vazgeçmeye niyeti olmadığını, AB çapında düzenlemeler yapılmasını istediğini ve konuyu AB adalet ve içişleri bakanlarının Perşembe günü Brüksel’de yapacağı toplantıda gündeme getireceğini söylüyor.

Friedrich’in söz konusu toplantıda Romanya ve Bulgaristan vatandaşlarına 2014 sonrasında da çalışma izni konusunda sınırlama getirilmesini, en azından iki ülkenin Schengen’e dahil olmasının ertelenmesini isteyeceği sanılıyor.

Friedrich, geçen hafta sonunda Romanya ve Bulgaristan’ın bu konuda ısrarcı olmaları durumunda Almanya’nın vetosuyla karşı karşıya kalacakları uyarısında bulunmuştu.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

“Görüş ayrılıkları olsa bile İsrail’in güvenliğine taahhüdümüz güçlü” – 7 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:27:46 0:00
XS
SM
MD
LG