Erişilebilirlik

Almanya: 'İslamcı Terör Tehlikesi Devam Ediyor'


Almanya: 'İslamcı Terör Tehlikesi Devam Ediyor'
Almanya: 'İslamcı Terör Tehlikesi Devam Ediyor'

Alman Anayasayı Koruma Örgütü, yıllık raporunda Almanya için radikal İslamcı terör tehlikesinin sürdüğünü açıkladı.

Anayasayı Koruma Örgütü Almanya'da iç istihbarat teşkilatı konumunda ve yıllık raporlarıyla ülkenin iç güvenliğine yönelik tehlike oluşturan grupları ve politik akımlar hakkında elde edilen bilgileri bir araya getiriyor. Örgütün 2009 raporunda radikal İslamcı terörün Almanya için en büyük tehlike olduğu vurgulanırken, ülkede gözetim altındaki İslamcı örgütlerin sayısının 29’a indiği, buna karşılık üyelerinin sayısının 36 bin 720’ye yükseldiğine işaret edildi. Bu sayı 2008 raporunda 34 bin olarak açıklanmıştı. Örgütün 326 sayfalık raporuna göre, İslamcı örgütler geçen sene özellikle Eylül ayında yapılan genel seçimler öncesinde Almanya’yı hedef alan propaganda faaliyetlerini artırdı. El Kaide ile bağlantısı olduğu tahmin edilen çeşitli örgütler, Almanya’nın Afganistan’da bulunan askerlerini çekmesini hedefleyen propaganda çalışmalarına ağırlık verdiler. Raporu kamuoyuna tanıtan Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, İslamcıların taktik değiştirdiğini ve internet üzerinden yeni üye arayışını yoğunlaştırdıklarını, ayrıca sonradan Müslümanlığa geçen radikal İslamcı Almanların da propaganda çalışmalarında belirgin ve belirleyici şekilde yer aldıklarını duyurdu. İçişleri Bakanı geride kalan 10 yılda Almanya'da 7 terör eyleminin önlendiğini bildirirken, İslamcı örgütlere mali ya da lojistik destek sağlayan gruplara karşı mücadelenin sıklaştırılacağını da söyledi. Bakan ayrıca genç İslamcılara yönelik bir ‘pişmanlık programı’ hazırladıklarını ve bunların radikal örgütlerden ayrılarak, topluma kazandırılmalarını amaçladıklarını da açıkladı. Eldeki verilere göre Almanya’daki radikal İslamcıların 30 bin 340’ı Türklerden oluşuyor. İslam Toplumu Milli Görüş, yaklaşık 29 bin üyesiyle Almanya’daki İslamcı gruplar arasında başı çekiyor. Milli Görüş raporda, ‘anayasal düzenle bağdaşmayan, şeriat düzenini isteyen ve siyasi faaliyetleri nedeniyle Anayasayı Koruma Örgütü tarafından izlenen’ bir grup olarak tanımlanıyor.

Bu arada rapor kapsamında, ülkedeki aşırı sağcı eylemlerde 2008’e kıyasla yüzde 14,5’luk bir gerileme tespit edildiği ve toplam 18750 vakanın kayıtlara geçtiği açıklandı. Raporda, aşırı sağcıların toplam sayısının 2008’de 30 bin, geçen 2009’da ise 26 bin 600 olduğu, ırkçı saldırılarda da önceki yıla göre düşüş yaşandığını belirtildi. Rapora göre Almanya’da geçen yıl toplam 833 ırkçı saldırı oldu. Diğer aşırı sağcı suçlar arasında 13 bin 280’le propaganda amaçlı olanlar ilk sırada yer aldı.

Raporda PKK’nın Almanya’da etkinliklerine de yer verildi. Avrupa Birliği’nin terör listesinde bulunan örgütün yaklaşık 11 bin 500 destekçisinin bulunduğuna işaret edilen raporda, PKK ile bağlantılı Kürt grupların, Türkiye’ye yönelik şiddet eylemlerini desteklediklerine işaret edildi. Raporda söz konusu grupların, legal ya da illegal olarak Almanya’daki Kürt kökenliler arasında para topladıkları, bunlarında örgütün finansmanı için kullanıldığı belirtildi.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG