Erişilebilirlik

Almanya'da PKK'ya Silah Yardımı Önerisi


Düsseldorf'da IŞİD'i protesto eden PKK yanlısı Kürtler
Düsseldorf'da IŞİD'i protesto eden PKK yanlısı Kürtler

Başbakan Merkel'e yakınlığıyla tanınan hükümet partisi Hristiyan Demokratlar'ın Meclis Grup Başkanı Volker Kauder IŞİD ile mücadelede sadece Peşmergeler'e değil PKK dahil diğer Kürt gruplara da silah gönderilmesini istedi

BERLİN- Terör örgütü IŞİD’e karşı çözüm önerileri, Türkiye’nin izlediği siyaset ve Kürt gruplara silah yardımı tartışmaları Berlin’in gündeminden inmiyor. IŞİD ile mücadelede kapsamında Eylül ayından bu yana Kuzey Irak’ta Peşmergeler'i silahla donatan ve eğiten Almanya’da son olarak PKK’ya da silah verilmesi yönündeki öneri yeni tartışmaları beraberinde getirdi.

Almanya’nın Kürtler’i silahlandırmasının PKK’yı da kapsamasını isteyen isim Berlin’deki siyaset sahnesinin en etkin siyasetçileri arasında yer alan Hıristiyan Demokrat ve Birlik Partileri’nin Meclis Grup Başkanı Volker Kauder.

Kauder Der Spiegel dergisinin internet sayfasına verdiği röportajda, IŞİD'in bölgede olduğu gibi dünya genelinde de en büyük tehdit konumuna geldiğini, durdurulamaması halinde riskin daha da artacağını ve bu yüzden Kuzey Irak'taki Peşmergelerin yanısıra IŞİD’le mücadele eden PKK dahil diğer Kürt gruplara da silah gönderilmesini talep etti.

‘Bu Türkiye'ye karşı değil, Türkiye ile birlikte yapılmalı’ diyen Kauder, Türkiye’deki çözüm sürecinin sürdürmesi gerektiğini de savundu. Başbakan Angela Merkel’e yakınlığı ile bilinen Kauder Türkiye’nin, Kobani'deki Kürtler'in kaçmasına engel olduğu ve PKK hedeflerini vurduğu şeklindeki haberlerin de kabul edilemez olduğunu öne sürdü.

Başbakan Merkel de geçen hafta Türkiye’yi IŞİD’e karşı yeteri kadar aktif olmamakla eleştirmişti. Berlin’de yapılan yorumlarda PKK’ya silah yardımı önerisi Alman politikasında yeni bir yaklaşımın mesajı olarak nitelenirken, diğer yandan PKK’nın Almanya ve AB'nin terör listesinde olması bu açıklamayla çelişkili bir durum olarak tanımlandı. Nitekim Yeşiller Meclis Grup Başkanı Volker Beck, Alman yasalarına göre terörist olarak isimlendirilen bir örgüte silah sağlanmasının suç teşkil edeceğini söyledi.

Bu arada iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Teşkilatı, ülkedeki Kürt, Ezidi ve Şii gruplarla radikal İslamcı Selefiler arasında çatışmalar yaşanması tehlikesinin arttığını açıkladı. İstihbarat birimlerinin konuyla ilgili raporuna göre, IŞİD örgütünün şiddetine Kürt, Ezidi ve Şiiler’in artan tepkileri, ‘her an Selefiler'e fiziki bir saldırı şeklinde yansıyabilir’. Raporda olası saldırıların Selefiler'in Almanca Kuran ve poster dağıtma gibi kamuya açık çalışmalarını hedefleyebileceği de iddia ediliyor.

Öte yandan kendi topraklarında IŞİD kaynaklı olası bir terör saldırısının yaşanmasını önlemeyi amaçlayan Almanya’nın aldığı önlemler kapsamında Suriye'den Avusturya üzerinden Almanya'ya dönen çocuklu bir çift tutuklandı. Yetkililer 20 yaşındaki erkek ve 33 yaşındaki kadın Selefi çiftin terör eğitimi aldığını ve bir süredir Alman İstihbaratı tarafından izlendiğini açıkladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG