Erişilebilirlik

Almanya'da Paris Saldırılarına Tepki Büyüyor


Almanya'nın Avrupa Birliği'ndeki en yakın ortağı konumundaki Fransa'yı sarsan terör dalgası Berlin’deki yetkilileri de kaygıya düşürdü. Başbakan Angela Merkel Antalya’daki G20 Zirvesi’ne hareket etmeden önce başbakanlıkta toplanan kriz masasında Almanya'nın güvenliğini ele aldı

Cuma akşamı Fransa'nın başkenti Paris'te yapılan ve IŞİD'in üstlendiği eşzamanlı yedi terör saldırısı, tüm dünyada olduğu gibi Almanya’da da şok etkisi yarattı. Almanya'nın Avrupa Birliği'ndeki en yakın ortağı konumundaki Fransa'yı sarsan terör dalgası Berlin’deki yetkilileri de kaygıya düşürdü. Dün Başbakan Angela Merkel’in Antalya’daki G20 Zirvesi’ne hareket etmeden önce geç saatlerde başbakanlıkta toplanan kriz masasında ele aldığı birinci madde, benzer saldırıların Almanya’da da yapılması durumunda ülkenin güvenliği oldu.

Toplantı sonrasında konuşulanları basına aktaran İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Almanya’nın da uluslararası terörizmin hedefinde olduğununun bilindiğini ve benzer saldırıların Almanya’da da gerçekleşebileceğinden yola çıkıldığını söyledi. Fransa’dan gelen-giden uçak ve tren seferlerinde kontrollerin artırıldığını duyuran de Maiziere, güvenlik birimlerinin önümüzdeki günlerde başka tedbirler de alabileceğini açıkladı. İçişleri Bakanı’nın, İslamcı terör olasılığına paralel olarak aşırı sağ terör gruplarından gelebilecek bir eyleme de hazırlıklı olduklarını belirtmesi dikkat çekti.

Öte yandan geçen hafta 5 Kasım’da Rosenheim kentinde yakalanan ve aracında çok sayıda silah bulunan bir kişinin Paris’teki terör saldırıları ile bağlantısı bulunduğu yönündeki haberleri yorumlayan bakan, “Navigasyonunda Paris’teki bir adres yer alıyordu. Ancak saldırılarla bağı olup olmadığı belirsiz. Bir bağlantısı olup olmadığı araştırılıyor. Spekülasyonlar için çok erken” diye konuştu. Söz konusu zanlının Salzburg-Münih otobanında bir polis kontrol noktasında heyecanlı tavırlarıyla dikkat çektiği, bunun üzerine arabasında yapılan aramada sekiz makinalı tüfekle iki bombanın ele geçirildiği açıklanmıştı. Zanlının 51 yaşında ve Karadağ vatandaşı olduğu da basına yansıdı.

Bu arada Berlin’de istihbarat ve güvenlik güçlerinin elinde somut bir saldırı eylemiyle ilgili bilgi olmamasına rağmen, ülkede radikal İslamcı gruplara yönelik istihbarat çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Almanya'da iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı, ülke genelinde İslamcı radikal gruplara üye ve terör eylemi yapabilecek 300 kişinin varlığından şüpheleniyor.

Paris’de yaşanan eylemlerle terörün bu kadar yakına gelmesi, adeta Almanya’nın kapısına dayanması, mülteci tartışmalarını da alevlendirdi. Koalisyon hükümetinin küçük ortağı CSU’lu politikacılar,iltica kanunlarının daha da sertleştirerek, geri gönderme işlemlerini hızlandırılmasını talep etti. CSU Başkanı ve Bavyera Eyaleti Başbakanı Horst Seehofer, Almanya’nın sınırlarını kapatarak, sadece kontrollu girişlere izin verilmesini önerirken, Hıristiyan Demokratlar Birliği CDU/CSU Federal Parlamento grub başkan yardımcısı Nadine Schön, Almanya’ya gelen mültecilerle devlet arasında bir anlaşma yapılması gerektiğini savunarak, kadın erkek eşitliği ya da dinle devletin birbirinden ayrılması gibi prensipleri kabul etmeyenlerin sınırdan geri gönderilmesini gündeme getirdi.

Bu arada Paris’deki terör saldırıları sonrasında yapılan ve mülteci tartışmalarını irdeleyen bir kamuoyu araştırmasına göre, mülteci, İslam ve AB karşıtı Almanya için Alternatif AfD partisine verilen destek oranı, ilk defa iki basamaklı rakama ulaştı. Yapılan son ankete göre, AfD'nin oyları ülke genelinde 2 puan artarak yüzde 10'a yükseldi. CDU/CSU yalnızca yüzde 34'e ulaştı. Sosyal Demokrat Parti SPD yüzde 24'e düştü.

Siyasi gözlemciler Pazartesi akşamları Dresden kentinde düzenlenen ‘Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar’ Pegida adlı hareketin yarınki toplantısına rekor katılım olacağından yola çıkıyor. Pegida temsilcileri, sosyal medya üzerinden yaptıkları çağrılarda, Paris’deki terör olaylarının kendilerinin ne kadar haklı olduğunu kanıtladığını ve Avrupa’nın mülteciler ve Müslüman göçmenler nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını savunarak, taraftarlarını sokak gösterilerine davet etti. Pegida sözcüleri, terör tehdidi gerekçesiyle gösterilerinin yasaklanmasını bu kez kabul etmeyeceklerini de duyurdu. Pegida’nın 19 Ocak 2015’deki gösterisi güvenlik birimlerinin ‘çok somut terör tehdidi var’ demesi üzerine düzenleyicileri tarafından iptal edilmişti. Ondan sonraki haftalarda da Pegida gösterilerine katılanların sayısında büyük bir azalma olmuştu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG