Erişilebilirlik

Almanya’da Oy Verme İşlemi Başladı


Almanya’da Oy Verme İşlemi Başladı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Türkiye’de 16 Nisan yapılacak anayasa referandumu için, yurt dışındaki vatandaşların oy verme işlemleri Almanya’da başladı. Almanya'nın dışında, seçmenler önümüzdeki 14 gün boyunca, Fransa, Hollanda, Belçika ve Avusturya'da da oy kullanabilecek. Almanya ve diğer ülkelerde oy verme işlemi 9 Nisan Pazar günü sona erecek. Son haftalarda Almanya ile Türkiye arasında yaşanan diplomatik krize rağmen, hem Federal Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel hem de Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere Türkiye’nin Türk seçmenlerin Almanya’da oy kullanmaları için 13 sandık kurulmasına yönelik talebini onaylamıştı. Böylece Münih, Nürnberg, Düsseldorf, Stuttgart, Karlsruhe, Mainz, Frankfurt, Hannover, Köln, Berlin, Hamburg, Münster ve Essen başkonsolosluklarında sandıkların kurulmasının yolu açıldı.

Essen, Hannover, Münih ve Nürnberg başkonsolosluklarının fiziki alt yapısı yeterli olmadığı için lokaller kiralandı. Oy kullanma işlemi hafta sonları da dahil her gün sabah 09.00 ile akşam 21.00 saatleri arasında gerçekleşecek. Almanya'da 1 milyon 423 bin Türk’ün oy kullanma hakkı bulunuyor. Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olmak koşuluyla vatandaşlar bağlı bulundukları temsilciliklerde ya da oy verme günlerinde, istediği konsoloslukta kurulan sandıklarda veya 31 gümrük kapısında oy kullanabilecekler. Bu yüzden, referandum için geçen seçimlere kıyasla daha fazla vatandaşın sandığa gideceği tahmin ediliyor. Almanya’daki Türkler, ilk kez 2014 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanmıştı. Yüksek Seçim Kurulu’na göre, seçimlere katılım oranı yüzde 8 civarında kalmıştı. 1 Kasım 2015 tarihinde yapılan genel seçimlerde Almanya’da seçimlere katılım oranı yüzde 40 oldu. Uzmanlar AK Partili bazı bakanların Almanya’da referandum konusunda düzenlenen toplantılarının iptali ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya’ya ‘Nazi yöntemleri uygulmakla’ suçlamasıyla büyüyen gerginliğin de, Almanya’daki Türklerin oylamaya katılma oranını artıracağından yola çıkıyor.

Bu arada anayasa referandumunda yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının sorularını yanıtlamak amacıyla Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından 00 90 444 99 75 numaralı telefon numarası ile ''Yurt Dışı Seçmen Çağrı Merkezi'' 17 Nisan tarihine kadar Türkçe olarak 24 saat hizmet verecek.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG