Erişilebilirlik

Almanya'da Obama'ya Destek Sürüyor


Geçen günlerde açıklanan bir araştırmanın sonuçlarına göre, Kasım ayında düzenlenecek başkanlık seçimlerine hazırlanan ABD Başkanı Barack Obama’ya uluslararası destek azaldı. Obama’nın başkanlığa seçilmeden ve seçildikten sonraki ilk yıllarında kamuoyundan en çok destek aldığı ülkelerin başında Almanya yer aldı.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00
Linki indirmek için


Pew Araştırma Şirketi'nin kamouyunun Obama ile ilgili nabzını yokladığı 21 ülke arasında yer alan Almanya’da ABD Başkanına destek diğerlerine göre hemen aynı seviyede kaldı. Obama göreve geldiğinde Alman kamuoyunun desteği yüzde 90 civarındaydı, son araştırmaya göre bu oran seçime beş aylık bir süre kala yüzde 87’ye geriledi.

Obama’nın yeniden seçilmesini arzulayanların oranı ise yüzde 90, bu araştırma kapsamındaki en yüksek değer. Ancak Obama’ya olan destek, Alman kamuoyunun ABD’ye bakışına aynı şekilde yansımıyor. Buna göre Almanların sadece yüzde 52’si Amerika ile ilgili olumlu düşüncelere sahip. Uzmanlar bu sayının Obama öncesindeki dönemde yüzde 65 olduğunu anımsatıyor ve Obama’nın Afganistan ve İsrail-Filistin sorununun çözümü konusundaki politikalarının Almanya’da hayal kırıklığına yol açtığını savunuyor. Verilere göre, Almanların Obama ile ilgili hayal kırıklığı yaşadığı bir diğer nokta ise ABD Başkanının küresel ısınmayla savaş konusunda söz verdiği adımları yaşama geçirmemesi.

Barack Obama’nın başkanlık döneminin sonlarına yaklaştığı bugünlerde Berlin’de Obama dönemi ve bu süreçte Alman-ABD ilişkileri ile ilgili ilk değerlendirmelerde yapılıyor. Siyasi yorumcular, Obama’nın başkanlığa seçildiği 2009’dan bu yana iki ülke arasındaki ilişkilerin George W. Bush dönemine kıyasla iyileştiği, Obama ve Merkel’in daha önce soğuyan ilişkileri düzeltme konusunda başarılı oldukları görüşünde. Ancak Merkel’in geride kalan yıllarda AB’nin temel motoru olarak görülen Fransa-Almanya ittifakına öncelik vermesi ve Euro krizinde izlediği politikaların sonucunda Obama ile gerçek anlamda yakın bir siyasi ilişki kuramadığı görüşü de yaygın.

Son olarak Obama’nın Merkel’in Euro krizi ile ilgili politikalarını satır arasında eleştiren açıklamaları ve Alman başbakanına Avrupa ekonomisine yeniden ivme kazandırmak için harekete geçmesi gerektiğini söylemesi buna kanıt olarak gösteriliyor. Maliye Bakanı Timothy Geithner’in, Avrupalı liderlerin krizi sona erdirmek için daha çok çaba sarfetmeleri gerektiği yönündeki sözleri de Merkel’e yönelik eleştiri olarak yorumlandı. Ayrıca Obama’nın başkanlık döneminde Almanya’ya iki kez gelmesine rağmen başkent Berlin’i ziyaret etmemesi de Merkel’in Obama ile yıldızının bir türlü barışmadığı şeklinde yorumlanıyor.

Barack Obama 2008 yılında başkan adayı olduğu dönemde Berlin’e gelmiş, burada 200 bin kişi önünde yaptığı konuşma dünya çapında yankı bulmuş ve sonraki seçim zaferinin temeli olarak yorumlanmıştı. Merkel o dönemde konuşmanın yapılmasına karşı çıkmış ve Obama ile bir araya gelmeyi de red etmişti. İki liderin Pazartesi günü Meksika’nın Los Cabos şehrinde başlayacak G 20 Zirvesi’nde bir araya gelmeleri bekleniyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG