Erişilebilirlik

Almanya'da Neonazi Kurbanı Göçmenler Anıldı


Almanya'da Neonazi Kurbanı Göçmenler Anıldı
Almanya'da Neonazi Kurbanı Göçmenler Anıldı

Konzerthaus binasında yapılan devlet törenine devletin zirvesiyle birlikte, öldürülenlerin yakınları, Türk lobisinin ve diğer göçmen gruplarının temsilcileri, ırkçı şiddete karşı mücadele veren çeşitli örgüt ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu heyeti de katıldı. Tören, olayların arkasında ırkçı Neonazi katillerin olduğunun ortaya çıkması üzerine eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff tarafından önerilmişti. Adı çeşitli skandallara karıştığı için geçen hafta Cuma istifa etmek zorunda kalan Christian Wulff’un yerine bugünkü törende ana konuşmayı Başbakan Angela Merkel yaptı.
Alman güvenlik makamlarının, yıllarca cinayetleri Türklerin kendi iç meselesi ve mafya hesaplaşması olarak gördüğünü hatırlatan Merkel, Neonazilerin kurbanlarının bu şekilde zan altında bırakılmasının utanç verici olduğunu söyledi ve Alman devleti adına öldürülenlerin yakınlarından özür diledi. Terör örgütünün eylemlerinin Almanya’ya karşı düzenlendiğini belirten Merkel, Neonazileri Almanya’nın ayıbı olarak tanımladı ve cinayet serisinin tüm detayları ile aydınlatılacağı ve tüm suçluların cezalandırılacağını söyledi. Törende konuşma yapan öldürülen Türklerin çocuklarından Semiya Şimşek ve Gamze Kubaşık, siyasetin, güvenlik birimlerinin ve toplumun ırkçılığa karşı ortak tavır almasını talep etti. Şimşek ve Kubaşık’ın ortaklaşa olarak Nazım Hikmet’in ‘Davet’ şiirini okumalarıyla son bulan törende, Johann Sebastian Bach ve Cemal Reşit Rey’in eserleri icra edildi, öldürülenler anısına 12 mum yakıldı. Alman basınında tarihi olarak yorumlanan tören yıllarca zan altında kalan, haksızlıklara uğrayan Türk kökenli kurbanlara bir nebze teselli oldu. Babası Neonaziler tarafından öldürülen Kerim Şimşek polisin yıllarca, babasının uyuşturucu şebekeleriyle ilişkisi olduğunu düşündüğünü, gerçeklerin 11 yıl sonra ortaya çıktığını, buna rağmen Alman adaletine inandığını açıkladı.
Törene katılmak ve cinayetleri araştırmak için Berlin’e gelen TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Heyeti’nin başkanı Ayhan Sefer Üstün, Alman güvenlik makamlarına güvendiklerini, ancak cinayetlerin bir an önce tüm detaylarıyla aydınlatılmasını da beklediklerini söyledi.
Öte yandan Alman İşverenler Birliği ile Alman Sendikalar Birliği’nin ırkçı şiddetin kurbanlarını anmak amacıyla ülke genelinde saat 12.00’de bir dakikalık saygı duruşu çağrısına katılım tahminlerden yoğun oldu. Hemen tüm iş yerlerinde ve fabrikalarda çalışanların saygı duruşuna katıldığı gözlemlenirken, radyo ve televizyonlarda yayınlar bir dakikalığına sustu. Ayrıca Berlin ile eski başkent Bonn’daki federal binalarda bayraklar yarıya indirildi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG