Erişilebilirlik

Almanya'da Müslümanların Uyum Sorunu


Almanya'nın Moenchengladbach kentinin pazar yerinde namaz kılan Müslümanlar
Almanya'nın Moenchengladbach kentinin pazar yerinde namaz kılan Müslümanlar

Almanya İçişleri Bakanlığı tarafından sonuçları yayınlanan ve ülkedeki genç Müslümanların yaklaşık dörtte birinin şiddete meyilli ve uyuma karşı olduğu sonucuna varan 'Genç Müslümanların hayat dünyaları' konulu araştırma ülkede tartışılmaya devam ediyor.

Şubat 2009-Haziran 2011 tarihleri arasında 700 Müslüman göçmenin görüşü sorularak hazırlanan araştırmaya göre, Almanya'da yaşayan Müslümanların yüzde 22'si topluma uyum sağlamak istemiyor. Araştırmanın en çok yankı uyandıran bir diğer sonucuna göre ise Alman vatandaşı olmayan Müslüman gençler arasında köktendinci eğilimler yaygın, yaşı 14 ile 32 arasında değişen Müslümanların yüzde 24'ü kendini koyu dindar olarak tanımlıyor ve Batı'nın yaşam tarzını red ederek, gerekirse şiddete onay vermeye hazır olduğunu belirtiyor.

Hıristiyan Sosyal Demokrat Birlik Partili Federal İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich'in bu sayılarla ilgili 'Almanya, göçmenlerin kökeni ve kültürel kimliğine saygılıdır. Ama biz otoriter, anti-demokratik ve dinsel fanatik görüşlerin ithalatını kabul etmiyoruz. Özgürlük ve demokrasi karşı savaşanların burada bir geleceği yoktur' şeklindeki değerlendirmesi araştırmaya yönelik tepkileri daha da yoğunlaştırdı.

Müslümanların tümünün zan altında tutulamayacağını ancak şiddete meyilin bazı kesimlerde var olduğunu iddia eden Friedrich, Almanya'da yaşamak isteyen göçmenlerin topluma uyum göstermesi gerektiğini de savundu. Müslüman dernekleri ve Türk lobisinin temsilcileri, araştırmanın ülkedeki en büyük yabancı grubu oluşturan Müslümanlara karşı korkuları ve önyargıları körükleyecek nitelikte olduğu ve Friedrich'in değerlendirmelerin de Müslüman gençleri terör zannı altında bıraktığı şeklinde açıklamalar yaptı.

Almanya İslam Konseyi Başkanı Ali Kızılkaya, araştırmada, entegrasyonla dindarlık arasında bağlantı kurulmasını hem yanlış, hem de sakıncalı olarak tanımlarken, Hıristiyan Demokrat Parti'ye yakın Türk Forumu Başkanı Bülent Arslan, araştırmanın Müslüman olmayan halk arasında İslam düşmanı eğilimi ateşlemeyi hedeflediğini ve bu yüzden bir sorumsuzluk örneği olduğunu söyledi. Almanya Sosyal Demokrat Halk Dernekleri Federasyonu HDF Onursal Başkanı Ahmet İyidirli'de bu tarz araştırmaların çok hassas ele alınması gerektiği, genelleştirmelerin ırkçı ve göçmen düşmanı çevrelerin işine yaradığı görüşünde.

Bu arada araştırmanın gündeme geldiği zaman dilimi de eleştirilere neden oldu. Konuyla ilgili yorumlarda, araştırmanın Almanya'da 2000 ile 2009 yılları arasında çoğu Türk göçmenlere yönelik işlenen cinayetlerin ırkçı Neonazi teröristler tarafından işlenmiş olduğunun anlaşılmasından ve bu bağlamda düzenlenen anma töreninden çok kısa bir süre konu edilmesine dikkat çekildi ve halkı göçmenlere karşı kışkırtmak isteyenleri haklı çıkartmayı hedeflediği belirtildi.


XS
SM
MD
LG