Erişilebilirlik

Almanya’da Mülteciler 'Toplu Taciz'le Suçlanıyor


Almanya'ya mülteci geçişleri yılbaşı günü de devam etmişti
Almanya'ya mülteci geçişleri yılbaşı günü de devam etmişti

Almanya’nın Köln, Stuttgart ve Hamburg kentlerinde yeni yıl kutlamaları esnasında Kuzey Afrika ve Ortadoğu kökenli olduğu öne sürülen bazı genç erkeklerin Alman kız ve kadınlara tacizde bulunması Almanya’da büyük tepkiye neden oldu.

Yeni yılı arkadaşları ile kutlamak için sokaklara çıkan kız ve kadınlar daha önce hiç yaşamadıkları bir saldırı tarzına maruz kalırken, olay Alman komuoyunu, siyasetçileri ve mültecilere destek verenleri şoke etti. Mülteci karşıtı grup ve oluşumlar ise, yaşanan olayların kendi görüşlerini haklı çıkardığı şeklinde tavır koydular.

Bir kadına tecavüz edildi

Yılın ilk gününden bu yana en az 100 kız ve kadının ihbar ve şikayette bulunduğunu, olaylar kapsamında en az bir kadına tecavüz edildiğini açıklayan Federal İçişleri Bakanı de Maiziere, yaşananları ‘iğrenç ve kabul edilemez’ olarak niteledi. Olayların suçlularının bir an önce yakalanarak mahkeme önüne çıkarılması gerektiğini belirten de Maiziere, ‘Hukuk devleti sokaklarda eğlenen insanlara yönelik bu tarz saldırılara izin veremez’ şeklinde konuştu. Federal İçişleri Bakanı de Maiziere, yabancı kökenli insanların karıştığı bu olayların genelleştirilerek tüm mültecilere yüklenmesinin yanlış olduğunu da vurguladı.

‘Tacizciler Arap ya da Kuzey Afrikalı görünümlü’

Köln Emniyet Müdürü Albers, saldırılara karışanların ‘Arap ya da Kuzey Afrikalı görünümlü’ olduklarını açıklamış, Alman basınında ise saldırganların bir bölümün mülteci olduğu iddialarına yer verilmişti. Bu arada mülteci karşıtı Almanya İçin Alternatif AFD Partisi, Başbakan Merkel’e olaylara el koyması ve ‘Almanya’nın güvenliğini sağlaması’ yönünde bir çağrı yaptı. Köln’ün de bulunduğu Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Başbakanı Hannelore Kraft korumasız kadınlara bu şekilde davranmanın kabul edilemez olduğunu, olaylara karışanların ele geçirilmesi durumunda gerekirse sınır dışı edilmelerini talep etti. Köln Belediye Başkanı Henriette Reker saldırıları ‘canavarca’ diye nitelerken, Yeşiller Partisi’nden eski Eş Başkan Claudia Roth, olaylardan sadece mültecilerin sorumlu tutulmasını eleştirerek, ‘Kadınlara yönelik şiddet, Arapların yada Kuzey Afrikalıların değil, erkeklerin bir sorunudur’ dedi. Bu arada mülteci karşıtı aşırı sağcı ve ırkçı gruplar sosyal medya üzerinden, ‘önümüzdeki hafta sonunda Köln’de bir araya gelerek, olayların sorumlusu yabancıları cezalandıralım’ şeklinde mesajlar yayınladılar.

Bin kişilik grup, eğlenenlere saldırdı

Polisin verilerine göre, Köln’deki olaylar yılbaşı kutlamalarının geleneksel merkezlerinden Köln Katedrali’nin önündeki meydanda başladı. Katedralin ve hemen yanıbaşındaki Köln Tren İstasyonu’nun önünde toplanan ve nasıl organize oldukları hala bilinmeyen yaklaşık bin kişilik bir grubun önce yılbaşını kutlayanlara havai fişeklerle saldırdığı, ardından en az 200 kişinin oradan geçen kız ve kadınlara cinsel tacizde bulunduğu, etraflarını sarıp sözle ve elle sarkıntılık yaptıkları ve cep telefonu gibi değerli eşyalarını gasp ettikleri belirlendi. Köln’deki olayları araştırmak için 10 kişilik özel bir polis komisyonu oluşturulurken, söz konusu grubun kadınlara yönelik tacizi sosyal medya üzerinden örgütleyip örgütlemedikleri de araştırılıyor. Soruşturma kapsamında güvenlik ve cep telefonu kameraları da taranıyor. Bu arada Stuutgart’daki yeni yıl kutlamaları esnasında da en az 15 kadına benzer şekilde taciz yapıldığı, Hamburg'un barlarıyla ünlü St.Pauli semtinde de altı kadının, ‘yabancı görünümlü’ erkeklerin kendilerini taciz edip, eşyalarını çaldıkları ihbarında bulundukları açıklandı. Polis Köln ve diğer kentlerde henüz şikayetçi olmayan başka kadın mağdurların olduğundan hareket ediyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG