Erişilebilirlik

Almanya'da Mülteci Sorunu Koalisyonu Karıştırdı


Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere
Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere

Almanya'da mülteci sorunuyla ilgili tartışmalarda sular durulmuyor. Geçen hafta koalisyon ortakları arasında yaşanan krizde mültecilere yönelik uygulamalar konusunda ortak çizgi bulunduğunun açıklanmasından sonra, konuyla ilgili tartışmalar yeniden alevlendi.

Bu kez Federal İçişleri Bakanı de Maiziere’in Suriyeli mültecilere sadece geçici oturum izni verilmesi ve ailelerini getirmelerini kabul edilmemesi yönündeki teklifi koalisyonu karıştırdı. Bakan de Maiziere’nin ‘Suriyeli mültecilere sınırlı süre koruma sağlanacak ve aile birleşimine izin verilmeyecek’ şeklindeki açıklanması ve bunun için bir yasa değişikliği önermesine Başbakan Merkel’in sözcüsü Steffen Seibert ve koalisyon hükümetinin ortağı Sosyal Demokrat Parti SPD tepki gösterdi. Seibert, Merkel’in İçişleri Bakanı de Maiziere’e olan güvenin sürdüğünü, ancak Suriyeli mültecilerin kabulü politikasında bir değişiklik planlanmadığını açıkladı. İçişleri Bakanı de Maiziere'in önerisinin aşırı sağcıların hedeflerine yarayacağı uyarısını yapan SPD ise, ‘insanları koruma statüleri kısıtlanamaz’ şeklinde görüş belirtti.

Şu andaki uygulamaya göre Suriyeli sığınmacılar üç yıla kadar vize alabiliyor ve ailelerini Almanya'ya getirebiliyor. Federal İçişleri Bakanı iki hafta önce iltica başvuru işlemlerinin hızlandırılması amacıyla Almanya’ya giriş yapan sığınmacıların ilk kayıt yerleri olacak ‘transit bölgeler’ kurulması teklifini gündeme getirmiş ve koalisyonda büyük krize neden olmuştu.

Geçen Perşembe koalisyon liderlerinin katılımı ile düzenlenen zirvede son anda konuyla ilgili uzlaşı sağlanmış ve Almanya’ya gelen mültecilerin bundan sonra kurulacak toplam beş başvuru merkezinde kayıt olmaları ve haklarında kalıp, kalamayacakları konusunda karar verilene dek söz konusu merkezlerden ayrılamamaları kararı alınmıştı. Bu yıl Ocak ve Ekim ayları arasında toplam 758 bin kişi sığınmacı olarak kaydedildi. En çok kayıt altına alınan sığınmacıları, Suriye’den gelenler oluşturuyor.

Öte yandan yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre Almanların yüzde 76’sı mülteci akınının ülkeyi ve Alman toplumunun yapısını değiştireceğine inanıyor. Yüzde 50’lik kısım ‘ciddi değişiklik’ beklerken, yüzde 26’lık bir oran ise ‘köklü değişiklik’ yaşanacağını düşünüyor. Partilere destek konusunda yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre ise, mülteci ve İslam karşıtı tavrı ile bilinen Almanya İçin Alternatif AfD partisinin oyları ilk kez yüzde 10’a çıktı. Muhafazakar Birlik Partileri’ne destek yüzde 36’ya inerken, SPD yüzde 26, Yeşiller yüzde 11 ve Sol Parti yüzde 9’da kaldı.

Kısaca Pegida olarak tanınan ‘Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Yurtsever Avrupalılar’ hareketinin dün Dresden’de düzenlediği gösteriye en az 8 bin kişi katıldı. Yahudi Soykırımı‘nın başlangıcı olarak kabul edilen Pogrom‘un 77'nci yılına rastlamasına rağmen gösteriyi düzenleyen Pegida temsilcileri düzenledikleri mitingte, dünkü 9 Kasım’ı ‘Almanya’nın 2.Dünya Savaşı nedeniyle eziklik duygusunun sona erdiği gün’ olarak ilan ettiler.


STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG