Erişilebilirlik

Almanya'da İlk İslam İlahiyat Kürsüsü


Moenchengladbach'da Cuma namazı
Moenchengladbach'da Cuma namazı

Berlin hükümetinin 2007 yılında aldığı kararla ülkenin ilk İslam ilahiyat kürsüsü Tübingen Üniversitesi’nde eğitime başladı

Almanya'da İslam ve uyum konusu gündemden hemen hiç düşmüyor, tersine Türk işçi göçünün 50.yılında alevlenerek devam ediyor. Bu tartışmalar sürerken, Almanya’nın ilk Alman İslam ilahiyat kürsüsü ülkenin Tübingen Üniversitesi’nde eğitime başladı. Federal Hükümet’in 2007 yılında aldığı bir karar sonrasında eğitime başlayan bölüm için Almanya Eğitim Bakanlığı toplam 20 milyon Euro mali destek ayırdı. Alman yetkililer söz konusu ilahiyat kürsüsünde Almanca konuşan İslam din öğretmenleri ve imamların yetiştirilmesi ile İslam ilahiyatı alanında araştırmalar yapılmasını hedefliyor. Alman hükümeti de imamların Almanya`da yetişmiş olmalarına önem veriyor.

Almanya'da çoğunluğu Diyanet İşleri tarafından gönderilip burada dört yıl görev yapan yaklaşık 2 bin 500 imam bulunuyor. Yetkililer söz konusu imamların Almanya’nın yaşam ve sosyal koşullarını tanımadıklarını ve Almanca bilmedikleri için de Almanlarla diyaloğa giremediklerini savunuyor. Tübingen Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, kadın-erkek karışık toplam 24 öğrenci ile eğitime başlayan ilahiyat bölümünün ağırlığı ilk etapta teorik çalışmalar olacak, ayrıca İslam kürsüleri konusunda benzer ön çalışmaların yapıldığı Osnabrück Üniversitesi ve Münster Üniversitesi öğretim üyeleri ve eğitimde işbirliği yapılacak. Federal Eğitim Bakanı Annette Schavan’a göre, Tübingen’de ve önümüzdeki yıllarda diğer iki üniversitede ilahiyat bölümlerinin açılması, İslam konusundaki tartışmalara da katkı sağlayacak.

Kamuoyu buradaki çalışmaların İslam’ın Avrupalılaştırılmasının önünü açmasını umut ediyor. Osnabrück Üniversitesinde İslam ilahiyatı profesörü olan Bülent Uçar, ilahiyat bölümlerindeki eğitimi Avrupa İslam’ı ya da Alman İslam’ı beklentileri ile eş tutmanın yanlış olacağı görüşünde.

Bundan kısa bir süre önce açıklanan bir araştırmaya göre, Almanların sadece yüzde 34'ü Müslümanlarla ve İslam’la ilgili olumlu düşüncelere sahip, yüzde 40’ı ise bir tehdit olarak algılıyor.



XS
SM
MD
LG