Erişilebilirlik

Almanya'da Kürt Kimliği Kampanyası


Berlin'deki Federal Alman Parlamentosu Reichstag
Berlin'deki Federal Alman Parlamentosu Reichstag
Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu Yek-Kom'un öncülüğünde başlatılan ve ülkedeki diğer Kürt derneklerinin büyük çoğunluğunun destek verdiği ‘Kürt kimliği tanınsın’ kampanyası, Federal Parlamento'nun gündemine girdi.

Kampanyada dile getirilen talepler Pazartesi günü meclisin Dilekçe Komisyonu’nda dinlenecek. Kampanya kapsamında 60 binden fazla imza toplandı, Dilekçe Komisyonu da öngörülen sürede gerekli sayıda imza toplandığı için konuyla ilgili özel oturum yapılmasına karar verdi. Yek-Kom’un konuyla ilgili açıklamasına göre, 200’e yakın dernek ve örgütün destek verdiği kampanya toplam 12 talebin kabul edilmesini hedefliyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Linki indirmek için


Hedefler arasında, Almanya’da yaşayan Kürtlerin ayrı bir göçmen grubu olarak tanınması ilk sırada yer alıyor. Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu Başkanı Yüksel Koç, Kürtlerin diğer göçmen gruplarıyla eşit olmasını istediklerini ifade ediyor.

Pazartesi günkü toplantıda ele alınacak diğer talepler arasında Kürtçe anadil derslerin okullarda ders programına alınması, resmi dairelerin hazırladığı bilgilendirici broşürlere diğer dillerin yanısıra Kürtçe’nin de eklenmesi, Alman Hükümeti’nin düzenlediği ‘uyum zirvelerine’ Kürt çatı örgütlerinin temsilcilerinin de davet edilmesi ve Nevruz’un Almanya’daki Kürtler için resmi tatil günü olması gibi pratik önerilerin yanısıra Almanya'da 19 yıldır yürürlükte olan PKK yasağının kaldırılması ve Federal Hükümet’in Kürt sorununun barışçıl çözümü için aracı olması gibi siyasi talepler de yer alıyor.

Komisyon toplantısına hükümet adına dört bakanın katılması bekleniyor, söz konusu talepler tartışıldıktan sonra oylanarak Federal Meclis’e gönderilip gönderilmeyeceğine karar verilecek. Ancak gözlemciler kampanya kapsamındaki taleplerin büyük çoğunluğunun yada tümünün red edileceğinden yola çıkıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG