Erişilebilirlik

Almanya'da Koalisyon Pazarlığı Sürüyor


Almanya'da, Hristiyan Birlik Partileri CDU ve CSU ile Sosyal Demokrat Parti SPD arasında büyük koalisyon pazarlığı tüm hızıyla devam ediyor.

İki tarafın mali konulardan sonra, aile politikasında da ortak bir çizgi yakaladığı, ayrıca ulaşım ağına yapılacak yatırımların araç sahiplerinden alınacak otoyol ücretiyle karşılanması konusunda da uzlaştığı bildiriliyor.

Pazartesi günü piyasaya çıkacak Der Spiegel dergisi koalisyon pazarlıklarında kabinede hangi bakanlıkların hangi partiye verileceği ve Merkel’in hükümetinde yer alacak isimler üzerinde bile konuşulduğunu, nitekim SPD lideri Sigmar Gabriel'in hükümette başbakan yardımcısı ve muhtemelen çalışma bakanı olarak yer alması konusunda uzlaşmaya varıldığını bildiriyor.

Ancak iki tarafın zorlandığı ve anlaşamadığı konular da var. İş piyasasının yeniden düzenlenmesi, asgari ücret ve eşcinsel çiftlerin evlenebilmesi SPD’nin israrcı olduğu ve koalisyon imzası için temel şart olarak gösterdiği ve Birlik Partileri ile ayrı bir tavır koyduğu konular arasında yer alıyor.
Sosyal demokratlar ebeveyni Türk vatandaşı olan, 18 yaşına basan çocukların 23 yaşında kadar Alman ya da Türk vatandaşlığı arasında seçme zorunluluğunu kaldırma konusunda da diretiyor.

Koalisyon görüşmelerinden sızan bilgilere göre, muhafazakarlar ve SPD arasında bu konudaki fikir ayrılığı aşılamadı. SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, çifte vatandaşlık konusunu partisinin Birlik partileri ile koalisyon ortaklığına girmesi için olmazsa olmaz şartlardan biri olarak tanımlamıştı, Birlik Partileri ise SPD’nin arzuladığı çifte vatandaşlık modeline karşı çıkıyor.

Seçimler öncesinde çifte vatandaşlığın sağlanması için özellikle Türk kökenli seçmene söz veren SPD, Almanya’da doğup, büyüyen ve Alman vatandaşı olan çocukların, istedikleri halde diğer vatandaşlıklarını muhafaza edebilmelerini savunuyor.

Birlik Partileri ise çifte vatandaşlığın, göçmenlerin topluma uyumuna büyük zarar vereceğini ve engelleyeceğini öne sürüyor. Birlik Partileri SPD ile uzlaşı için ‘durağan vatandaşlık’ modelini gündeme getirdi. İspanya’nın Latin Amerika ülkeleriyle yaşama geçirdiği modelden esinlenerek tasarlanan bu modele göre, hem Alman ve hem de Türk vatandaşı olunabiliyor. Ancak Almanya’da iken Türk vatandaşlık hakları, Türkiye’de iken Almanya’daki vatandaşlık hakları donduruluyor. CDU Almanya ile Türkiye arasında benzeri anlaşma yapılabileceğini savunuyor.

SPD’nin bu modele de sıcak bakmadığı ve çifte vatandaşlığın tümüyle serbest olmasına alternatif görmediği haber veriliyor. SPD’li ve CDU/CSU’lu siyasetçilerin çifte vatandaşlık konusunda anlaşamamasından sonra konunun pazartesi CDU Başkanı Angela Merkel ve SPD Başkanı Sigmar Gabriel’in katılımıyla yeniden ele alınacağı belirtildi.

Öteyandan koalisyon görüşmelerinde önceden hazırlanan konular paketinde bulunmayan Türkiye’nin AB üyeliğinin de gündem geldiği öğrenildi. Taraflar daha önce Türkiye’nin üyelik müzakerelerinin sürdüğünü ve bu yüzden konuyu konuşmaya gerek görmediklerini açıklamışlardı.

Ancak Birlik Partileri ile SPD arasındaki muhtemelen koalisyonunun dış politikalarını masaya yatıran çalışma grubunda, SPD’nin israrı üzerine ortak bir tavır saptanması yönündeki çağrıyı CDU’nun karşılıksız bıraktığı haberi basına sızdı.

Berlin’deki siyasi gözlemciler Birlik Partileri ile SPD arasındaki koalisyonun, 2005 yılında kurdukları hükümetin çizgisini üstleneceğinden ve ‘ahde vefa’ ilkesine bağlı kalarak müzakerelerin sonu açık olarak sürdürülmesine yeşil ışık yakacağından yola çıkıyor.
Bu arada koalisyon görüşmelerinin 26 Kasım’a kadar sonlandırılması ve yeni hükümetin ise 15 Aralık tarihine kadar kurulması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG