Erişilebilirlik

Almanya’da Kardeş Partiler Arasında Gerginlik


İslam ve mülteci karşıtı söylemleriyle öne çıkan sağ popülist Almanya İçin Alternatif Partisi’nin anketlerde ülkenin en güçlü üçüncü parti haline gelmesi, Başbakan Angela Merkel’in partisi CDU ile kardeş partisi Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi’nin (CSU) arasını açtı. Geçen hafta Mecklenburg Vorpommern eyalet seçiminde CDU’nun oy kaybından ve AfD’nin üçüncülüğe yükselmesinden doğrudan Merkel’i sorumlu tutan CSU Başkanı ve Bavyera Başbakanı Horst Seehofer, Merkel’den mülteci politikasında değişim talep etti. Merkel’in mültecilere yönelik liberal politikalarının sonucunda Alman halkının güvensizliğe kapıldığını ve siyasi isteklerinin kayda alınmadığını düşündüğünü ifade eden Seehofer, çifte vatandaşlığın kaldırılmasını, öncelikli olarak Hıristiyan kültür çevresinden mülteci alınmasını ve bir yılda alınacak göçmen sayısının da en fazla 200 bin olarak sınırlanmasını talep etti.

CSU Lideri Türkiye ile müzakerelerin durdurulmasını istiyor

CSU lideri Türkiye'nin Avrupa Birliği ile devam eden müzakerelerinin durdurulmasını ve Türk vatandaşlarına vize muafiyeti tanınmasını da hedefliyor. Seehofer’in ‘Başbakan Merkel, en geç Ekim ayında kadar vergi, iç güvenlik, emeklilik ve göçmen konularında kesinlikle yeni bir politika duruşu gösterilmeli’ şeklindeki sözleri, ‘yeni bir tehdit’ olarak yorumlandı. Seehofer geçtiğimiz kış aylarında, mültecilere üst sınır konulmaması halinde, Federal Hükümeti Anayasa Mahkemesi'ne şikayet etmekle tehdit etmişti. Alman anayasasının 16’ncı maddesi, ‘Siyasi baskı görenler, sığınma hakkına sahiptir’ diyor, buna göre sığınmacılara bir üst sınır belirlemenin anayasaya aykırı olduğunu savunan Başbakan Merkel, şimdiye dek bu yöndeki talepleri reddetti. CSU liderinin, Kasım ayı başında Münih’te yapılacak partisinin kurultayına Merkel’i davet etmemesi iki lider arasındaki atmosferin zehirlendiği şeklinde yankı bulurken, CSU’nun Merkel’in politikalarını değiştirmemesi durumunda, gelecek yıl genel seçimlerde başbakan adaylığını desteklemeyeceğinden ve Seehofer’in adaylığını koyacağından yola çıkılıyor.

Mecklenburg Vorpommern seçiminde Almanya İçin Alternatif Partisi (AfD), büyük bir sürpriz yaparak yüzde 20,8 oy oranı ile CDU’yu geride bırakarak ikinci parti olmuştu. CDU oyların yüzde 19’unu alarak üçüncü oldu. SPD oyların yüzde 29’unu alırken, Sol Parti’nin oy oranı yüzde 13,2 olarak saptandı. Siyasi yorumcular önümüzdeki pazar Berlin’de yapılacak eyalet seçiminde de CDU’nun benzer bir yenilgi alacağını ve Merkel’le iligili tartışmaların daha da sertleşeceğini tahmin ediyorlar. Kamuoyu anketlerinde, CDU’nun oy oranı yüzde 19 olarak belirlenirken, ilk kez seçime katılan AfD’nin yüzde 15 oy alacağı tahmin ediliyor. Anketlere göre son 15 yıldır eyalette birinciliği kaptırmayan SPD’nin oy oranı yüzde 21 olacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG