Erişilebilirlik

Almanya’da Kara Para Tartışması


Almanlar’ın İsviçre bankalarına depoladığı kara para ile bağlantılı tartışmalar, konuyla ilgili bilgileri ve kara parası olanların isimlerini içeren bir CD'nin satın alınması sonrasında yeniden alevlendi. Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti kendi sınırları içinde kayıtlı olan ve vergi ödememek için İsviçre bankalarındaki anonim hesaplara para yatıran Alman vatandaşlarının isimlerini içeren bir CD’yi satın almıştı. Söz konusu CD’yi İsviçre'nin büyük bankalarından birinde çalışan bazı görevliler gizli kopyalayarak satışa sunmuştu. CD için Kuzey Ren Vestfalya Maliye Bakanlığı’nın en az 9 milyon Euro ödediği tahmin edilirken, Alman politikacılar bu tarz CD'lerin satın alınıp alınmaması konusunda ikiye bölündü.

Kuzey Ren Vestfalya Maliye Bakanlığı yetkilileri vergi kaçırmanın cezasız kalmayacağının bilinmesi gerektiğini ve vergi kaçakçıları ile ilgili bilgilere ulaşmak için bu yolun yasal olduğu görüşünü açıkladı. Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schauble ise CD'nin satın alınmasını eleştirdi ve işin hukuki yönünün sorunlu olduğunu dile getirdi. Almanya ile İsviçre arasında bu alanda imzalanan bir sözleşme olduğunu hatırlatan Maliye Bakanı, CD’nin satın alınmasıyla bu sözleşmenin hiçe sayıldığını savundu. Almanya ile İsviçre arasında geçen Nisan ayında imzalanan ve 1 Ocak 2013’de uygulamaya konulacak sözleşmeye göre İsviçre bankalarına Almanların depoladıkları paralardan süresine ve miktarına göre geri dönük olarak yüzde 21 ile yüzde 41 oranında vergi alınacak. Almanlar’ın İsviçre’ye kaçırdığı paralarla devletin uğradığı vergi kaybının yılda en az 200 milyon Euro olduğu tahmin ediliyor.

İki haftalık yaz tatili sona eren ve bugün Berlin’e, masasının başına dönen Başbakan Angela Merkel’in konuyla ilgili olarak alacağı tavır, merakla bekleniyor. Merkel, 2010 yılında benzer bir olayda vergi kaçakçılarının isimlerini içeren CD’lerin satın alınmasına yeşil ışık yakmış ve bunun Almanya’da vergisini dürüst bir şekilde ödeyenlerin çıkarına olduğunu savunmuştu. Bu arada bazı İsviçre bankalarının karşılıklı vergilendirmeyi öngören sözleşme yürürlüğe girmeden Alman vatandaşlarının hesaplarını üçüncü ülkelere aktarmasına yardımcı olduğunun ortaya çıkması da konuya başka bir boyut getirdi ve iki ülke arasında gerginliğe neden oldu. Hesapların başta Singapur ve Çin olmak üzere Asya ülkerine kaydırıldığı öne sürülürken, İsviçre bu yöndeki iddaları reddetti.

Konuyla ilgili görüş bildiren İsviçre Cumhurbaşkanı Eveline Widmer-Schlumpf, suçlamaların iki ülke arasında gerilime yol açmayı hedeflediğini söyledi. Bu arada Berlin’de yapılan yorumlarda Alman yetkililerin bu konuyu yapay bir şekilde göndeme taşıyarak vergi kaçakçılarını huzursuz etmeyi ve müfettişlerin kapılarına gelmelerini beklemeden kendilerini ihbar etmeye yönlendirmeyi amaçladığı belirtiliyor. Bu yılın başından bu yana kendisini ihbar edenlerin toplamı 25 bin kişiye ulaşırken, devletin CD’lerdeki bilgilerle yakalaması durumunda gelecek ağır cezalardan korkan daha onbinlerce vergi kaçakçısının önümüzdeki günlerde kendilerini ihbar etmeleri bekleniyor.


lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG