Erişilebilirlik

Almanya’da İlk Kez Türk Kökenli Bir Siyasetçi Bakan Oldu


Almanya’da İlk Kez Türk Kökenli Bir Siyasetçi Bakan Oldu
Almanya’da İlk Kez Türk Kökenli Bir Siyasetçi Bakan Oldu

Almanya siyasetinde Türk toplumunun ağırlığını duyurmasının önemli göstergelerinden biri Federal Meclis ve eyalet parlamentolarına giren Türk kökenli politikacıların sayısının sürekli artması. Nitekim 611 kişilik Alman Federal Parlamentosu’nda 5 Türk kökenli milletvekili var, eyalet parlamentolarındaki milletvekillerin sayısı ise 21. Göçmen Türklerin aktif politikaya girmesi ve siyaset merdiveninde yükselmesinin şimdiye kadarki doruk noktalarından biri Cem Özdemir’in 2008 yılında Yeşiller Partisi eşbaşkanlığına seçilmesi oldu.

Aşağı Saksonya Başbakanı Christian Wulf’un eyalet hükümetinde görev yapan toplam dört bakanı değiştirdiğini ve Sosyal İşler, Kadın, Aile ve Sağlık Bakanlığı görevine Aygül Özkan’ı getirdiğini açıklaması Almanyalı Türklerin siyasete katılımında yeni bir dönüm noktası olarak tanımlanıyor. Mart 2008'den bu yana Hamburg eyalet meclisinde milletvekili olan Özkan, Almanya'da bakanlık görevine getirilen ilk Türk kökenli politikacı oldu. Başbakan Wulf, Özkan’ı göçmen olduğu için değil, başarılı bir siyasetçi olduğu için tercih ettiğini belirtirken, 23 Nisan tarihinde resmen göreve başlayacak olan Özkan bakanlığı kapsamında, eyaletdeki uyum konularından da sorumlu olacak. 1971 yılında Hamburg kentinde doğan ve Hamburg Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Özkan, Alman toplumuna uyum sorunu yaşayan Türk gençlere örnek olmak ve onları cesaretlendirmek istediğini belirtiyor.-

Aygül Özkan’ın Hristiyan Demokrat Birlik Parti CDU’lu olarak bu göreve getirilmesi Alman siyasetinde sürpriz olarak nitelendi. CDU, geçmişte Türk kökenli siyasetçilere mesafeli kalmayı tercih etmiş, ancak geçen yılki genel seçimler sonrasında Almanya’daki Türklere açılma kararı almıştı. CD’lu Türklerin çatı örgütü Alman Türk Forumu Başkanı Bülent Arslan Özkan’ın seçimini bu açıdan da tarihi bir olay olarak niteliyor.

17 yıldır evli ve 7 yaşında çocuğu olan Aygül Özkan’ın Almanya’nın ilk Türk kökenli bakan olması sokakdaki vatandaşı da sevindirdi.

Avrupa’nın ilk Türk kökenli bakanı ise 2007 tarihinde Jan Peter Balkenende başbakanlığında kurulan Hollanda hükümetinde yabancılar politikası ve cezaevlerinden sorumlu bakan görevine getirilen Nebahat Albayrak olmuştu.

XS
SM
MD
LG