Erişilebilirlik

Almanya'da İşsizlik Azalıyor


Almanya'da İşsizlik Azalıyor
Almanya'da İşsizlik Azalıyor

Almanya’da açıklanan son işsizlik rakamları, Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan ülkede istihdam piyasasında canlanma yaşandığını ortaya koydu. Uzmanlar Almanya’da ekonominin de beklenenden hızlı bir şekilde toparlandığı görüşünde.

Almanya’da Federal İstihdam Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre; işsizlerin sayısı Temmuz ayında bir önceki yılın Temmuz ayına göre 271 bin kişi azalarak 3 milyon 190 bine indi. Bu sayı 18 yıldan bu yana bir Temmuz ayında en düşük işsiz oranı anlamına geliyor. İstihdam rakamlarını değerlendiren Almanya Çalışma Bakanı Ursula von der Leyen piyasada çok güçlü bir trendin gözlemlendiğini, açıklanan verilerin mutluluk verici olduğunu belirtti. İş gücü piyasasıyla ilgili gelen olumlu veriler ve işsizlik oranının 2008 krizi öncesi seviyesine yaklaşması, uzmanlar tarafından Almanya’da ekonomik düzelmenin yolunda olduğu şeklinde yorumlandı. Alman hükümetinin son iki yılda işten çıkarmaların önüne geçmek için hayata geçirdiği kısa zamanlı çalışma programı ve özel fonların başarılı olduğunu gösteren veriler piyasaların beklentilerini de aştı. Krizin Almanya’ya yansıdığı 2009’da yapılan öngörülerde 2010 yazı için 5 milyon işsizden yola çıkan uzmanlar, tahminlerden daha fazla artan üretim ve ihracat olanakları karşısında şirketlerin hızla yeni işçi almaya başladığını ve iş gücü piyasasının süratle düzeldiğini belirtiyorlar. Ülkede Türk kökenlilerin de yoğun olarak çalıştığı otomotiv ve kimya sektörleri ile teçhizat üretimi yüksek orandaki siparişlerle bağlantılı hızla toparlanan sektörlerin başında geliyor. Öte yandan uzmanlar, 2010 için yüzde 2-2,5 arasında büyüme beklediklerini açıkladılar. Bu tahmin tutarsa, 2009 yılında kaydedilen toplam yüzde 5’lik negatif büyüme yarı yarıya telafi edilmiş olacak. Alman Türk Ticaret Odası 2. Başkanı Nihat Sorgeç, Alman ekonomisinin çok güçlü olduğunu ve dünya ekonomisini sarsan küresel krizi en çabuk atlatan ülkeler arasında yer aldığını savunuyor.

Federal Hükümet, sanayi çevrelerindeki aşırı iyimser yaklaşımları ve beklentileri adeta frenlemek istercesine, konjonktürün ne yönde gelişeceğinin kestirilemeyeceğini ifade ediyor ve yılın ikinci yarısında özellikle yurtdışına otomobil satışlarında gerileme olabileceği ve büyüme oranında da düşüş olabileceği uyarısını yapıyor. Bu arada ülkede Türkler arasındaki geçen yıl Temmuz ayında 190 bin olan işsiz sayısı bu Temmuz ayında 146 bine düştü. Almanya’da çalışabilir yaştaki Türklerin yüzde 30’a yakını, işşizlik parasıyla yada diğer sosyal yardımlarla geçiniyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG