Erişilebilirlik

Almanya’da İşlenen Bir Cinayeti IŞİD’in Üstlenmesi Ülkede Büyük Yankı Buldu


Hamburg kentinde 16 Ekim’de yaşanan ve şimdiye dek nedeni ortaya çıkarılamayan bir cinayeti terör örgütü IŞİD’in üstlenmesi Almanya’da büyük yankı buldu. Bild gazetesinin haberine göre, iki hafta önce Hamburg’un ortasındaki Alster gölü kenarında kız arkadaşıyla birlikte oturan 16 yaşındaki bir gencin ölümüne neden olan cinayet ile ilgili IŞİD bir açıklama yaptı.

Örgütün propaganda haber ajansı olarak bilinen Amak tarafından yayınlanan açıklamaya göre, IŞİD üyesi bir kişi genci sırtından bıçakladı. Açıklamada eylemde iki kişinin öldürüldüğün yazılması dikkat çekerken, Hamburg polisi bıçaklanan gencin hayatını hastanede kaybettiğini, ancak saldırıyı yapan zanlı tarafından suya atılan kız arkadaşının yaralanmadan kurtulduğunu duyurdu.

Yapılan analizlerde IŞİD’in olayı üstlenirken, konuyla ilgili Almanca haberlerin yanlış tercüme edilmiş olabileceği belirtildi. IŞİD’in bu tarz eylemleri genelde kısa bir süre içinde üstlendiğini belirten bazı uzmanlar, örgütün iki hafta sonra ses vermesini de kuşkuyla değerlendiriyorlar. Güvenlik birimleri ise IŞİD’in açıklamasının ciddiye alındığını ve ileride benzer saldırılar olabilceği şeklinde tehdit olarak da yorumlandığını, olayla ilgili çok yönlü soruşturma yapıldığını duyurdu.

IŞİD destekçilerinin geçmişte Fransa, Hollanda, ABD ve Belçika’da benzer bıçaklı saldırı eylemleri gerçekleştirdiğini hatırlatan yetkililer, bundan önceki saldırılarının da örgüt tarafından üstlenildiğini belirtiyorlar. Almanya'da Temmuz ayında Bavyera eyaletinde bir trende yaşanan bıçaklı saldırıyı da terör örgütü üstlenmişti. IŞİD açıklamasında, Hamburg’daki bıçaklı saldırının örgüt üyelerinin bulundukları ülkelerde IŞİD’e karşı savaşan koalisyon ülke vatandaşlarını hedef alması çağrısına karşılık olarak yerine getirildiğini öne sürmüştü.

Hamburg örgütlenme merkezi

Hamburg Almanya’da radikal İslamcı ve cihatçı çevrelerin örgütlenme merkezlerinden biri olarak biliniyor. 11 Eylül saldırılarını düzenleyen El Kaide hücresinin hazırlıklarını Hamburg’da yapmasının ortaya çıkmasından sonra, Almanya Anayasa Korum Örgütü’nün odaklandığı kentte özellikle Selefi grupların etkin olduğu biliniyor. Konuyla ilgili raporlara göre, öncelikle Tunus ve Çeçen kökenli Selefilerin sayısı 600’ün üzerinde, bunlardan yarısı kadarının şiddet eğilimli cihatçı olarak tanımlanabileceği kaydediliyor. Son üç yılda Hamburg’dan Suriye’ye giderek IŞİD’e katılanların sayısı ise en az 70. Raporlarda bunlardan 20 kadarının çatışmalarda öldüğü, en az bir o kadarının da Almanya’ya geri döndüğü ifade ediliyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG