Erişilebilirlik

Almanya'da İslam Karşıtı Gösteri Büyüyor


İslam ve göçmen karşıtı grubun lideri Lutz Bachman bir mlitingte konuşurken
İslam ve göçmen karşıtı grubun lideri Lutz Bachman bir mlitingte konuşurken

Ekim'den beri her hafta Dresden kentinde Pegida adlı Müslüman ve göçmen karşıtı grup tarafından düzenlenen gösterilerin sonuncusu bugüne kadar yapılanların en kalabalığı oldu

Almanya'daki yeni Müslüman ve göçmen karşıtı hareket her geçen hafta daha fazla destek buluyor. Ekim ayından bu yana her hafta Pazartesi akşamları ülke çapında düzenlenen protesto gösterilerinde ‘Almanya'nın İslamlaşmasını’ protesto eden Pegida adlı grubun Dresden’deki son gösterisi polis kayıtlarına göre, şu ana kadarkilerin en kalabalığı oldu.

Polis kısa adı Pegida olan ‘Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Yurtsever Avrupalılar’ adlı grubun en güçlü olduğu Dresden kentinde geçen hafta düzenlenen eylemine yaklaşık 15 bin kişinin, bu hafta ise en az 17 bin 500 kişinin katıldığını duyurdu. Yapılan konuşmalarla Merkel hükümetinin göçmen politikaları sert sözlerle yuhalanırken, göçmen ve sığınmacılar karşıtı yazılar bulunan dövizler dikkati çekti.

Pegida taraftarları birlikte Noel şarkıları söyledikten sonra, Ocak ayında eylemlerini sürdüreceklerini açıklayarak dağıldı.

Öte yandan siyaset ve kamuoyu bu gösterilere katılımın sürekli artmasını ve aşırı sağcı grupların da desteğiyle bir halk hareketi haline dönüşmesini tartışmaya devam ediyor, ancak göçmen düşmanı protesto gösteriler ile nasıl başa çıkılacağı konusunda ortak bir strateji henüz yok.

Başbakan Merkel’in geçen hafta vatandaşları aşırı eğilimli gruplarca suistimal edilmemeleri konusunda uyarmasından sonra, İçişleri Bakanı Thomas de Maizière Almanya’da aşırı İslamlaşma tehlikesinin bulunmadığını, ancak toplumunun kaygılarını anladığını ve bunların cevabının aşırı gruplarca değil devletin kurumlarınca verileceğini söyledi.

Katolik ve Protestan kiliseleri ise, Pegida girişimini protesto için kamuoyuna karşı gösteri çağrısı yaptı. Hristiyanların temsilcileri ortak çağrılarında Pegida’nın Hristiyanlığın temel ilkelerini hiçe saydığını ve inançlı insanların buna karşı tavır koyması gerektiğini belirtti.

SPD Genel Sekreteri Yasmin Fahimi ise Almanya’da son haftalarda mülteci yurtlarına ve camilere karşı saldırılardan, dolaylı olarak protesto gösterilerini sorumlu tuttu ve katılımcıları ‘fikri kundakçı’ olarak niteledi.

Öte yandan Dormagen kentinde inşaat halindeki Süleymaniye Camii’ne İslam karşıtı ve ırkçı yazılar yazılıp nazi sembolleri çizildi. Gece gerçekleşen olay sonrası polis geniş çaplı soruşturma başlatırken, Dormagen Belediye Başkanı Lierenfeld, camideki yazıların temizlenmesi için belediye olarak her türlü desteğin verileceğini duyurdu.

IŞİD örgütünün Irak ve Suriye’de katliamlarına paralel İslam’la ilgili tartışmaların son iki yıl içinde kamuoyunda gündemi sürekli belirlemesi sonrasında Almanya’da camilere saldırılarda önemli bir artış yaşanıyor.

Polis kayıtlarına göre ülkede camilere 2001-2011 yılları arasında yılda ortalama 22 saldırı oldu. 2012 başından 2014 Mart’ına kadar yapılan saldırılar ise 78’i buldu.

Türkiye Almanya Araştırmalar Vakfı yöneticisi Profesör Faruk Şen, İslam karşıtlığı ve camilere saldırıların önümüzdeki dönemde artacağını söylüyor ve ‘Siyasetçilerin acil bir şekilde tedbir alması gerekiyor’ diyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:39 0:00

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG