Erişilebilirlik

Almanya'da İşsizlik Son 20 Yılın En Düşük Seviyesine İndi


Almanya'da İşsizlik Son 20 Yılın En Düşük Seviyesine İndi
Almanya'da İşsizlik Son 20 Yılın En Düşük Seviyesine İndi

Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’da istihdam piyasasındaki iyileşme geçen ay da sürdü ve işsizlerin sayısı son yılların en düşük seviyesine geriledi.

Alman Sanayi ve Ticaret Odası (DIHK) tarafından yapılan değerlendirmeye göre, bu yıl ekonomideki büyümeye paralel olarak Almanya’da işsizlik son 20 yılın en düşük seviyesine indi, Federal Çalışma Bakanı Leyen’in yorumuyla Ekim ayında tarihi ve eksi rekor kırdı.



Bugün yayınlanan resmi verilere göre, bu rakam, 2009 yılına göre 250 bin daha az. Buna göre işsizlik sayısı 1992 yılından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Çalışma Bakanı önümüzdeki dönemde ekonomik büyümeye bağlı olarak yeni iş alanları doğacağını umduklarını ve işsizliğin daha çok orta ölçekli işletmelerin talepleri sayesinde azalmaya devam edeceğini de söyledi.
Amerika, Fransa ve İspanya gibi başka ekonomik devler, 2008 krizinin sonucunda artan işsizlikle boğuşurken, Almanya’nın bir nevi bir istihdam mucizesi gerçekleştirmesi ve işsiz sayısını bu dönemde 1.5 milyon azaltabilmesi, Berlin’de büyük bir başarı olarak yorumlanıyor. Uzmanlar, Almanya’yı küresel ekonomik krizden karlı çıkan ülkelerden biri olarak tanımlarken, Alman ekonomisinin iki Almanya’nın 1990’da birleşmesinden sonra ilk defa bu kadar güçlü olduğunu belirtiyorlar.

Alman hükümeti kriz döneminde ‘kısa mesai’ uygulamasını finanse ederek 1 milyondan fazla çalışanın işini kaybetmesini engelledi, ayrıca iflasın eşiğine gelen bankalarla, sanayi makineleri ve otomobil gibi yüksek teknoloji üreten firmalara yönelik yardım paketlerini devreye soktu. Buna paralel krizden en az etkilenen Çin ve Hindistan gibi ülkelerin, Alman mallarına yönelik taleplerin artması, Alman ekonomisinin bu kadar hızlı bir sürede toparlamasına katkıda bulunan diğer bir unsur oldu. Koalisyon hükümetindeki liberal Hür Demokrat Parti’den Yankı Pürsün, istihdam mucizesinde Merkel hükümetinin aldığı kararların belirleyici olduğunu belirtiyor.

Bu arada Alman ekonomisinde bu yıl içinde büyüme oranının yüzde 3’ü aşması beklenirken, 600 bin iş içinse uygun personel bulunamıyor. Tahminlere göre Alman sanayii, önümüzdeki yıl da toplam 900 bin kişilik işgücüne ihtiyaç duyacak.

2011 yılında sadece sağlık sektöründe açık iş yeri sayısı 60 bin olacak. Almanya'da işsizlik oranı Temmuz 2009'da yüzde 8,2 olurken, Alman asıllı işçilerde bu oran yüzde 7,5, yabancı işçilerde yüzde 16,7. Batı ve Doğu eyaletlerindeki yabancı işçiler arasındaki işsizlik oranı farkı da iki bölgede yabancılara karşı tutumun bir göstergesi.Batı eyaletlerinde yabancı işçilerin işsizlik oranı yüzde 15,8 iken, doğu eyaletlerinde bu oran yüzde 25,7'ye yükseliyor.

Yıllardır Almanya'da yabancılar arasında görülen işsizlik Alman asıllılarda görülenin ortalama iki katı olmuştur. Ortalama her dört yabancıdan bir tanesi işsizdir. Türkler arasında bu oran üçte bir. Genelde bu durum yabancıların eğitim seviyesinin düşük olmasına bağlanıyor.

XS
SM
MD
LG