Erişilebilirlik

Almanya’da İşçi Açığını Mülteciler Çözer mi?


Avrupa Birliği’nde Yunanistan, İspanya ve Fransa gibi ülkelerde işsizlik rekorları kırılırken, Almanya tam anlamıyla istihdam mucizesi yaşıyor. Federal İstatistik Dairesi’nin açıkladığı resmi rakamlara göre bu yılın Kasım ayında Almanya'da işsizlerin sayısı yüzde 6,3 oranı ile 2 milyon 633 bine geriledi.

Bu sayı Ekim ayına kıyasla 16 binlik, geçen yılın aynı dönemine kıyasla da 84 bin kişilik bir azalma anlamına geliyor. İşsiz sayısı Doğu ve Batı Almanya'nın birleştiği 1991 sonrasının en düşük seviyesine gerilerken, iş sahibi olanların sayısı da 43 milyon 418 binle yeni bir rekor kırdı.

Uzmanlar bu gidişatla Almanya’da tam istihdam hedefine ulaşılabileceğini belirtiyorlar. Almanya’nın ihracat alanında yüksek teknoloji ürünleri ile dünyada liderliğe oynaması, aynı zamanda enerji ve hammadde fiyatlarında yaşanan gerileme istihdam piyasasını olumlu etkileyen unsurlar arasında yer alıyor. Konjonktür tahminlerinde Alman ekonomisinin önümüzdeki yıl büyüme hızını arttıracağından ve bunun diğer Avrupa Birliği ülkelerine de olumlu yansıyacağından yola çıkılıyor. Berlinli işadamı Nihat Sorgeç, Başbakan Merkel’in 2008 sonrasında yaşanan ekonomik krizde ihracata yönelik aldığı tedbirlerin bugünkü istihdam mucizesine yol açtığı görüşünde.

Almanya’da şu anda birçok sektörde iş gücü açığı da artıyor. Otomotiv, metal ve imalat alanlarının yanı sıra sağlık sektöründe en az 610 bin iş yeri kalifiye eleman eksikliği nedeni ile doldurulamıyor. Demografik dönüşüm ve yaşlanan nüfus nedeniyle bu açık önümüzdeki dönemde de büyümeye devam edecek. Birçok uzman emeklilik politikaların iş piyasasındaki duruma uydurulmasından yana tavır alıyor ve normalde 67 olan emeklilik yaşının 69’a çıkarılmasını öneriyor. Almanya’da metal ve madencilik gibi bazı meslek gruplarında 45 iş yılının ardından 63 yaşında emekli olmak mümkün.

Bu arada istihdam piyasının iş gücü ihtiyacı konusunda kısa ve uzun vadeli değerlendirmelerde sığınmacıların katkısının ne olacağı çok tartışılan bir konu. İşverenleri temsil eden kurumlar sığınmacı akınını olumlu olarak değerlendirerek, iltica başvurusu kabul edilenlerin kalifiye eleman açığınının kapanmasında önemli bir görev üstleneceğini savunuyor.

Başta Suriye olmak üzere Irak ve Afganistan gibi ülkelerden gelen sığınmacıların teknik meslek ve hizmet sektörü alanlarında eğitim almaları durumunda istihdam piyasasına kazandırılabileceğinden yola çıkan uzmanlar, sığınmacıların yüzde 50'sinin beş yıl, yüzde 70 ila 80’inin ise en geç on yıl sonra istihdam piyasasına girmiş olacağını öne sürüyor ve mültecilere yönelik harcamaları ‘Almanya’nın geleceğine yatırım’ olarak isimlendiriyor.

Mülteci akınının Almanya'nın devlet bütçesine kısa vadeli maliyeti ise tahminlere göre bu yıl 21,1, gelecek yıl ise 22,6 milyar Euro olacak. Bu yılın sonuna kadar toplam 1,1 milyon sığınmacının ülkeye geleceğinden yola çıkılıyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:24 0:00
Linki indirmek için


STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG