Erişilebilirlik

Almanya’da Irkçılıkla Mücadele Zirvesi


Almanya’da Irkçılıkla Mücadele Zirvesi
Almanya’da Irkçılıkla Mücadele Zirvesi

Almanya’da 2’nci Dünya Savaşı’ndan sonra en büyük ırkçı motifli cinayet serisinin yankıları sürüyor. Aylardır ülkenin gündemini oluşturan Euro krizi haberlerde ikinci sıraya düşerken, kamuoyunun, siyasetin ve basının bir numaralı konusu son 10 yılda 8'i Türk 9 göçmen ve bir polisi öldürdüğü ortaya çıkan Neonazi örgütlenme aşırı sağcılar ve Neonazi gruplara karşı izlenecek strateji ve önlemler. Bu kapsamda Federal Hükümet bugün bir kriz zirvesinde bir araya geldi.

Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich ile Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger'in başkanlığındaki zirvede şiddet eğilimli aşırı sağcılar ve aşırı sağ kaynaklı şiddet eylemleri ile ilgili verilerin tek bir merkezde toplanması kararlaştırıldı. Buna göre Almanya’ya yönelik terör tehditlerinden sonra oluşturulan ve aşırı İslamcı militanlarla ilgili bilgilerin toplandığı veri merkezi gibi, Anayasayı Koruma Teşkilatı ile emniyet teşkilatlarına aşırı sağcılarla ilgili ulaşan tüm veriler oluşturulacak merkezde bir araya getirilecek. İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich zirvede önlemlerin sadece bununla sınırla kalmayacağını, şiddete eğilimli yaklaşık 10 bin aşırı sağcı hakkında istihbarat ve güvenlik makamları arasındaki iletişimin yoğunlaştırılmasının da büyük önemi olduğunu söyledi.

Yetkililer bugün Neonazi örgütle bağlantılı olarak dört kişinin daha göz altına alındığını duyururken, gözlerin çevrildiği bir başka konu ise Almanya’daki Neo-Nazi hareketinin siyasi kolu olan Milliyetçi Demokratik Partisi NPD. Kriz zirvesi NPD’nin kapatılması için önümüzdeki yıl ilkbahar aylarında yeni bir girişimde bulunulacağı sinyalini verirken, terör hücresinin NPD ile bağlantısının olup olmadığının da açığa çıkarılması gerektiği vurgulandı. 2001 yılında Schröder hükümeti döneminde NPD’nin yasaklanması için dava açılmış, ancak parti içindeki Anayasa Örgütü’ne bağlı muhbirlerin deşifre edilmesinden sonra başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Rosa Lüksemburg Vakfı sözcüsü Murat Çakır, sorunun NPD’nin yasaklanması olmadığını, toplumun ortasındaki ırkçı eğilimlerin artmasından daha fazla kaygı duyulması gerektiğini savunanlardan.

Bu arada Cumhurbaşkanı Christian Wulff, ırkçı Neonazi kurbanların ailelerini Berlin’e davet edeceğini açıkladı. Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Bellevue Sarayı’nda gerçekleşecek buluşmada hükümet ve parlamento üyelerinin de hazır bulunacağı bildirildi. Henüz tarihi belli olmayan buluşmanın hazırlıklarına başlandığı duyuruldu. Öte yandan aşırı sağ şiddet ve ırkçılıkla mücadele eden Amadeo Antonio Vakfı, iki Almanya’nın birleşmesinden bu yana, yani son 20 yıl içinde Neonazilerin Almanya’da 21’i Türk 182 kişiyi öldürdüğünü açıkladı. Yetkililerin resmi sayıyı çok daha az ve ırkçı saldırırıları genelde bireysel olarak göstermesini eleştiren vakıf yetkilileri, ülkedeki ırkçı tehlikenin bilinçli bir şekilde ciddiye alınmadığını savundu.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG