Erişilebilirlik

Almanya'da Irkçı Terör Davasına Devam


Irkçı örgütün hayattaki tek üyesi Beate Zschaepe
Irkçı örgütün hayattaki tek üyesi Beate Zschaepe

8'i Türk 10 kişiyi öldüren terör örgütü NSU'nun hayattaki teküyesi ile dört destekçisinin yargılandığı davada 517 tanık ve onlarca uzman dinlenmesine rağmen olayın perke arkası hala aydınlanmadı

2000-2007 yılları arasında 8'i Türk 10 kişiyi öldüren aşırı sağcı terör örgütü NSU'nun hayattaki tek üyesi Beate Zschaepe ile örgüte yardım ve yataklık yaptıkları belirlenen dört kişinin yargılandığı davanın 200’üncü duruşması Perşembe günü yapılacak.

6 Mayıs 2013’te Münih Eyalet Yüksek Mahkemesin’de kamuoyunun ve uluslar arası medyanın yoğun ilgisiyle başlayan davada, şimdiye dek 517 tanık ifade verdi, onlarca uzman dinlendi. Buna rağmen, mahkeme olayın perde arkasını tam anlamıyla hala aydınlatamadı.

Bunun en önemli nedenlerinden biri, NSU terör örgütünün yaşayan ve bilinen son üyesi Beate Zschaepe’nin, ilk duruşmadan bu yana susma hakkını kullanarak, konuşmamasıyla bağlantılı.NSU üyelerinden Uwe Böhnhard ve Uwe Mundlos, 4 Kasım 2011'de bir banka soygununun ardından saklandıkları karavanda ölü bulunmuş, Zschaepe ise hücre evini ateşe verdikten sonra polise teslim olmuştu.

İddianamede Zschäpe 10 kişinin ölümünün yanı sıra iki bombalı saldırı, 14 banka soygunu ve kundaklama sonucu 89 yaşındaki yatalak komşusunun hayatını tehlikeye atmakla suçlanıyor. Sanıkları temsil eden toplam 11 avukat, NSU’nun cinayetlerden sorumlu olmadığını savunarak, dava sonunda verilecek cezanın düşük olmasını sağlamayı hedefliyorlar.

86 müdahili temsilen 62 avukat ise, olayların aydınlanması için titiz bir çalışma yaparak, NSU terör örgütüne yardım etmiş olabilecek kişilerin de gözden kaçırılmaması için yoğun çaba harcıyor. NSU'nun 9 Haziran 2004 tarihinde Köln Mülheim'deki Türk dükkanlarıyla ünlü Keup Caddesi'ne düzenlediği iddia edilen çivili bombalı saldırının mağdurlarından Uğur Yiğitbaş'ın avukatı Mustafa Kaplan, NSU davasının ağır aksak ilerlediğini, ancak bunun bu kadar geniş boyutlu bir davada normal karşılanması gerektiğini belirtiyor.

NSU cinayetlerinin aydınlatılmasında ve Beate Zschaepe’nin yakalanmasında Alman iç istihbarat servisi Anayasayı Koruma Teşkilatı ve emniyetin ciddi ihmâllerinin olduğu ortaya çıkmıştı. Ceza hukuku uzmanı avukat Mustafa Kaplan, davanın siyasi değil, ceza davası olduğunu, ama yapılan ihmallerle bağlantılı birçok ayrıntının ortaya çıkması açısından da önemli bir görev üstlendiği görüşünde.

NSU Davası’nın ne zaman sonuçlanacağına ilişkin kesin bir tarih vermek mümkün değil. Davanın 300 duruşma gününü bulması ihtimal dahilinde. Mahkeme şimdilik Ocak 2016’ya kadar yapılacak duruşmaların tarihlerini açıkladı.

Mahkemeyi izleyenler, bundan sonraki duruşmalarda NSU’nun bu zamana kadar bilinmeyen eylemlerinin olup olmadığının da ortaya çıkabileceğini belirtiyor ve yeni deliller ışığında soruşturmanın genişleyebileceğini söylüyor. Ceza hukuku uzmanı avukat Mustafa Kaplan, mahkeme heyetinin duruşmalarda baştan bu yana büyük bir itina gösterek çok konstre çalıştığını ve bu tarihi davanın önümüzdeki kış aylarında sonuçlanacağını belirtiyor.

Bu arada davanın görüldüğü Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi, davanın bu güne kadar yaklaşık 30 milyon Euro‘ya mal olduğunu açıkladı.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:47 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG